wat ben je in het heelal met de tafels van vermenigvuldiging


.
Titel uit: Ruimtevaarder. Een liedje van het Belgische duo ‘Kommil Foo’ hier gecoverd door Jildou Bakker. Over een jongetje dat eigenwijs lijkt maar eigenlijk voelt hij zich onbegrepen en zelfs gepest door z’n meester. Een bitter-sweet luisterliedje.

Support Chicken
Meet Kaatje Kip:

In vorige blogje besprak ik deze ‘hype’ van de gebreide kippen al. Ik breide met wat restjes, zette haar in elkaar en vulde het kippetje. De button ‘Emotional Support Chicken’, die ik kreeg van Anneke (Bedankjewel!!!) en die maakt Kaatje helemaal af. 

Afbeelding van verhaalpin

Dit patroon van Annette Corsino vraagt er gewoon om nog eens te gebruiken. Je kunt niet genoeg van deze kippen hebben, toch? Al is het alleen al om weg te geven. ‘Life is hard, we all need a chicken to help make it better’.

World Wide Knitting In Public -Day
Afgelopen zaterdag was de jaarlijkse wereldwijde KIP-dag. Dit jaar alweer voor de 20ste keer! Danielle Landes organiseerde in 2005 de eerste editie. Doel: breisters wereldwijd aan te moedigen om naar buiten te komen om samen te breien en zo de breigemeenschap zichtbaar te maken en te vieren. ‘Beter living through stitching together.’


Dit jaar kwamen de breiers (v/m/o) uit 29 verschillende landen en van alle werelddelen (!) samen. Met elkaar breien, technieken te delen en vooral samen te kletsen.  Fantastisch toch!


Ik deed ook mee. En zo leer ik elke keer weer ’nieuwe’ mensen kennen met dezelfde passie en interesse, dat is ook zo mooi. Met elkaar zorgen we voor de verbinding van breiers wereldwijd. En vooral: we houden een eeuwenoude techniek levend!

Dit jaar organiseerde Lindelicht ook een bijeenkomst. Het was, helaas, geen weer om buiten te breien.


(fotocredit Marianne van Lindelicht


Maar het was knus en erg gezellig in Marianne’s mooie atelier. Een tafel vol heerlijkheden. Op de foto de ‘Emotional Support Kip’ van Anneke en mijn sok in wording. We kregen ieder een goodie-bag mee naar huis, zo lief!


Inhoud, zo prachtig: een zelfmaak pakketje Spring Leaf Garland (een lenteblaadjes slinger) een steekmarkeerder met mosagaat steentje en een kaart van Esther Bennink. Het was echt een feestje Marianne, dank!

Mocht u deze editie gemist hebben, de volgende WWKIPday is 14 juni 2025.

Het tweede feestje
Popkoor VocaLinde deed mee aan een uniek & muzikaal samenzijn. Ik zing, met veel plezier, sinds 5 jaar bij deze zanggroep.


Vier koren van dirigente Hinke Jelsma traden voor en mét elkaar op. Naast ons koor waren dat Just4fun, 4everfun en het Zingen-voor-je-leven-koor. Ook was er een optreden van de Ierse en Schotse Folkgroep Freedom and Wiskey. Hier speelt Hinke zelf bij. Zooooo leuk dit gebeuren!

Hoe dat dan klinkt? Nou zo: Hier, Hier en Hier.

Wat binne wy moai fuort net
Soms zit mijn leven vol feestjes: de KIP-dag of de zangmiddag. Maar ‘naar Vlieland gaan’ valt ook wel onder het motto ‘feestje’. Samen met mijn schoonvader stapten we al vroeg de boot op en gingen we op dit waddeneiland een dagje fietsen. 


Als afsluiting van deze fijne dag hebben we nog gegeten bij Bartele’s Diner in Grou. Wel een aanrader, deze tent!


Us Douwe
Douwe en Sky hadden zo hun eigen feestje! Zie nu:

Tûn
Project onttegelen stond op planning oftewel het verwijderen van tegels uit de achtertuin.

 Acht belangrijke voordelen:

1. Verbeterde waterafvoer

2. Vermindering van hitte-eilandeffect
Tegels absorberen en houden warmte vast, wat leidt tot hogere temperaturen achterhuis. Groene ruimtes zorgen voor verkoeling.

3. Verbeterde biodiversiteit
Biodiversiteit bevordert en draagt bij aan een gezonder ecosysteem.

4. Gezondere leefomgeving
Groene ruimtes dragen bij aan een betere luchtkwaliteit, verminderen lawaai, dit werkt positief op de gezondheid.

5. Betere bodemgezondheid
De bodem kan ademen dat maakt de algehele bodemgezondheid beter.

6. Esthetische en sociale voordelen
Groene tuinen zijn aantrekkelijker dan verharde oppervlakken.

7. Klimaatadaptatie
Groene ruimtes kunnen beter omgaan met extreme weersomstandigheden, zoals hevige regenval of hittegolven, zo zijn we voorbereid op extremer weer door klimaatverandering.

8. Maar we doen voorál Douwe een plezier met een stukkie gras!

Naast onttegelen kunnen we nu meer hemelwater opvangen, naast regenton hebben we nu ook een IBC* vat achter neergezet, wel uit het zicht hoor. *Intermediate Bulk Container

Ik zeg: Goed bezig! Het is maar een postzegel van 45m2, maar de tuin is wel ons plekje onder de zon. En hey, alle stukjes groen dragen bij aan verbetering van de leefbaarheid hier op aarde.

Planetary health diet
Iedere wel geïnformeerde wereldburger weet dat we onze planeet, in rap tempo, uitputten. Bijvoorbeeld de manier waarop we nu voeding produceren voor de groeiende wereldbevolking is zo vervuilend dat de aarde dit omstreeks 2050 niet meer aankan.


We eten te veel voeding met een hoog vet-, suiker- en zoutgehalte, zo ook bewerkte producten en te veel vlees. Rood en bewerkt vlees eten draagt het meest bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Ongeveer 3 procent van wat wij eten is vlees, maar het zorgt wel voor 1/3 (!) van de uitstoot.


Wanneer we bijvoorbeeld 25 gram minder vlees eten (1x vleeswaren op brood), dan zet dat al zoden aan de dijk. En dan een extra stuk fruit, een extra opscheplepel groente, noten, peulvruchten en meer volkorenproducten heeft al een groot effect. That’s all. Als iedereen zijn voedingspatroon op deze manier zou aanpassen, kan de uitstoot met 30% dalen dus een enorme gezondheidswinst voor Moeder Aarde!

Klinkt logisch toch? Nu hebben Amerikaanse onderzoekers dit ook wetenschappelijk bewezen. Dit dus met het ‘Planetary Health Diet’.

Het is niet alleen beter voor de planeet maar geeft ook enorme gezondheidswinst voor de menselijke bewoners ervan, zowel fysiek als mentaal.

Dat laatste wist ik uit eigen ondervinding al. In basis wijkt dit voedingspatroon niet af van het dieet wat ik heb gedaan (en nog doe) als deelnemer van ‘No guts, no glory’, alleen heette dat dieet een ‘ontstekingsremmend dieet’. 


Een win-win dieet: je werkt aan je gezondheid én je denkt aan het milieu! 

Regendagen
Er is een Zweeds spreekwoord dat zegt “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” oftewel “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”. Naar buiten dus, ongeacht het weer!



Juni geeft nog niet haar zomerwarmte maar gelukkig hebben we een kachel. 


Slotgroet


Kalm an, be kind & take care!
Lieve groet uit Olpae!

1 reactie (+voeg die van jou toe?)

  1. zijvanhiernaastendaarnaast
    jun 12, 2024 @ 13:58:27

    Gelijk het patroon aangeschaft, zo n kipje kan iedereen gebruiken❤️

    Beantwoorden

Plaats een reactie