Onderzoek

No Guts No Glory
Dit is een voedingsinterventie onderzoek waarbij ik 15 maanden wordt gevolgd. In deze studie wordt onderzocht of het verbeteren van de darmgezondheid door gezonde voeding een gunstig effect heeft op 4 veelvoorkomende hersenaandoeningen.

Deze zijn schizofrenie-spectrum stoornissen, bipolaire stoornis, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Ik schreef er al eerder over, hier. Ik paste in het profiel van de deelnemers omdat ik een bipolaire aandoening heb.

Voedingspatroon
Van de 15 maanden volgen de deelnemers 12 weken het ontstekingsremmend dieet. Alhoewel Jan en ik een gezond voedingspatroon hadden, merkte ik toch wel verschil tijdens de 12 weken dat wij het dieet aanhielden. Zo voel ik me fitter.

Ja, nog steeds, want nadat het dieet vanuit het UMCG stopte hebben we dit voedingspatroon voortgezet.

Een ‘Wist-u-dat-je’: 80% van alle producten in de supermarkt is ‘ultra-bewerkt’ is? Ook wel UPF’s genoemd, vooral te herkennen aan de hoeveelheid ingrediënten (de E-nummers etc). En dan heb ik het nog niet eens over de pesticiden op groente en fruit. Ik probeer weinig mogelijk UPF’s te eten.

Wat mijzelf ook opviel was dat ik nu, begin januari beter scoorde met de cognitieve opdrachten tijdens de onderzoeks-visite dan in oktober. Natuurlijk scoor je wel iets beter omdat je weet welke testen je moet doen, maar daar wordt rekening mee gehouden. Maar zelfs mét verrekening scoorde ik beter. Het zou zo maar kunnen dat mijn cognitieve vermogen ook is verbeterd. Best wel verassend.

Wishful thinking
Ik had stille hoop dat ik door het dieet geen mentale problemen meer zou gaan krijgen. Dat was iets té optimistisch. Alhoewel ik tijdens de decembermaand toch in stemming onderuit ging, was ik vrij snel weer ‘op de been’.

Snel stabiel
Wie weet heeft het voedingspatroon hierin bij gedragen? Maar misschien kwam het ook door de openheid richting mijn naaste omgeving of het vroegtijdige overleg met mijn behandelaar? Of de dagelijkse wandelingen? Rust creëren in mijn omgeving? Ik denk een combi.

Ontstekingsremmend dieet
Wat houdt dat in? Belangrijke punten:

Vezels
Het aantal vezels moet 40 gram voor mannen en 30 gram voor vrouwen zijn. De oplosbare vezels zitten in aardappelen, groente, fruit en peulvruchten. Deze stoffen, prebiotica, dienen als een soort energiebron voor onze darm-bacteriën. Dan de onoplosbare vezels zoals zemelen, volkorenproducten en noten. Ze werken als een soort spons en nemen in de dikke darm veel vocht op.

Om een idee te geven hoeveel 30 gram vezels is: in 1 snee volkorenbrood zit 2.4 gram vezels. Of een appel 2.7 gram. Om op een totaal van 30 gram te komen is dat nog best een rekensommetje.

In de darmen zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd. Ook wel bekend als microbiota of microflora. Ze bescherming ons tegen ziekteverwekkers en helpen met de vertering van vezels.

Dit ‘ontstekingsremmend’ dieet heeft dus een positieve werking op de darmbacteriën en beschermt daarmee het lichaam tegen schadelijke bacteriën en stoffen. Die balans in bacteriën draagt bij aan de hersengezondheid.


Omega 3
Naast deze vezels houdt het dieet ook in dat je voldoende omega 3 binnen krijgt. Deze stof is essentieel voor je hersenfunctie, gezichtsvermogen, de werking van je hart en je immuunsysteem. Dit zit in vette vis, zoals zalm. Maar ook in plantaardige oliën, zaden en noten. Wanneer je daarnaast het zoutgebruik beperkt tot max 6 gram per dag dan ben je al heel goed bezig.

Vocht
Ook belangrijk: 1.5 – 2 liter vocht. Water, groene thee of zwarte koffie (alleen de snelfiltermaling). Het spreek voor zich dat alcohol niet in het dieet thuishoort. We zijn er now-a-days al zo aan gewend dat het in No Guts No Glorie onderzoek nog acceptabel is om 1 glas per dag te nuttigen (raar vind ik).

Geen pakjes
Deze zitten vol ingrediënten die niet thuishoren in voeding wat de gezondheid moet bevorderen. Bewerkt voedsel zoals koeken, voorverpakte maaltijden, maar ook vlees kun je beter vermijden.

Maar waar komt het nou op neer?
Per dag:
– minimaal 250 gr groente, waarvan 2x per week groene bladgroente
– minimaal 2 x fruit op een dag, waarvan 2x per week bessen
– 5 snee volkorenbrood
– 4 opscheplepels volkoren graanproducten of aardappelen
– 25 gr ongezoute noten
– 3 porties zuivel (bij voorkeur gefermenteerd zoals karnemelk, magere yogurt of kefir).
– 40 gr 30+ kaas
– 1.5 – 2 liter vocht
– specerijen

Per week:
– 2x per week vetten vis (totaal 250 gr)
– 3 eieren
– 3 opscheplepels peulvruchten
– 4x per week ui en knoflook (die laatste lust en neem ik dus niet)

De hoeveelheden hierboven haal ik niet hoor. Ik eet echt minder.

De kloe (dialect voor: waar het om draait) is dat je je voedingspatroon zo afwisselend mogelijk te maken.

Wat schaft de pot
Zo bak ik aardappels met paprika, ui en champignons & gekookte broccoli. Als toetje: kwark met blauwe bessen, havermuslie en gebroken lijnzaad. Met een lepeltje honing gewoon omdat het lekker is. Of bladspinazie met zilvervliesrijst waar ik dan kidneybonen door doe met ui. Zo combineer ik er op los. Een winterpeen wordt geroerbakt met zoete aardappel bij de sperziebonen of spruiten. Vooral veel kleurtjes op het dagelijkse menu. Zo ook met  fruit. Dus én blauwe bessen (diepvries), een banaan, een appel of/en mandarijn.

Orthorexia
En nee, ik heb geen Orthorexia hoor. Maar ik ben me wel bewust van de keuze die ik heb qua voeding. Wanneer je in een auto benzine doet wat minder goed is (E10) dan loopt de motor minder goed dan wanneer je betere benzine tankt (E5). Zo is het met je eigen lijf natuurlijk ook. Eet je gezonder dan is dat duidelijk merkbaar. Zo is mijn cholesterol van 6 mmol/l naar 3 mmol/l, om maar wat te noemen.

Ik eet echt wel een chipje in het weekend. En soms een stukje chocola. En ik kan geen afstand doen van mijn broodje met hagelslag als ontbijt.

Conclusie
Aangezien ik me beter voel dan eerder, is het voor mij logisch om dit eetpatroon door te zetten.