sokken-praat

Sokken: vers van de pennen. Paar no. 227. Klaar om weg te geven. Deze keer vinden ze hun weg via de post. En ik denk dat dit pakje wel in goede aarde zal vallen.


Het wolletje vond ik zo mooi breien. De kleuren doen me denken aan onze hortensia.


Het garen is van Regia Etude Color: een grappig streepje. Omdat ik het streepje bij het hakgedeelte ook netjes door wilde laten lopen heb ik de hak van witte Botter IJsselmuiden Bergen gebreid. En ook de teen met dat garen.


Dit Regia sokkengaren is sterk en ook in de was gaat het goed. Omdat ik alle sokken in mijn projectpagina van Ravelry zet, kan ik altijd terug zoeken welke garens niet zo goed zijn of ronduit slecht. Toen ik in 2007 mijn Ravelryaccount aanmaakte kon ik zo al mijn gebreide sokken archiveren. (Uitleg Ravelry onderaan deze blog.)

Mijn allereerste paar, uit 2006, heb ik nog steeds. Ik breide alleen het beenstuk van het gestreepte garen omdat ik het zo zonde vond als dat mooie garen in mijn schoenen belandde. Het eerste paar heeft een bijzondere voet! De hak deed ik toen met verkorte toeren en met heel veel gaten! Maar al doende leert men.


Terug naar de kwaliteit van sokkengaren: In 2014 kocht ik een bolletje sokkenwol in Portugal, Balade. ‘Socken wolle’, het stond er zo duidelijk op! In 2018 maakte ik er een paar sokken van. Ik kon ze niet weggeven omdat ze erg slobberig waren geworden. Heel raar, want ik brei altijd op dezelfde manier en met het zelfde schema. (Basissok van Wolhalla.)

Het paar belande in mijn nachtkastje om als bedsokken te dienen. En trok ik ze aan, op een koude nacht.

Wanneer bedsokken in je nachtkastje liggen kun je er zo bij! En hoef je dus niet je bed uit om naar de kast te lopen voor warme sokken. Want dat doe ik dus niet hè… ik blijf dan in bed liggen mét koude voeten & blijf vervolgens wakker liggen!

Afijn, de sokken gingen de was in. Uit de was paste ik ze precies! Fijn! Een paar sokken erbij!
Maar wat ik zelf ook wel had kunnen bedenken… de tweede wasbeurt krompen ze nog meer. Totaal vervilt en ze konden zo kliko in…


Eigenlijk moet je gewoon geen risico lopen en alleen de bolletjes gebruiken waarvan je wéét dat het goed garen is… Regia, Online, Beijer Coctail of Opal. Maar zo op save wil ik niet gaan. Die streng regenboog-garen van Biscotte Yarns Bis-Sock wilde ik gewoon proberen. Een duur strengetje hoor, meer dan €20! Gebreid in 2017.


Maar zooo zacht! Het pakte goed uit: Ik heb ze graag aan. Fijne sokken in prachtige kleuren.


Ik vraag altijd feedback aan de dragers (m/v) van mijn breisels. Hoe zaten de sokken en hoe gedroegen ze zich in de was? Zo vergaar ik kennis van zaken.

Zoals bij dat bolletje uit Portugal, dat is zo zonde: van het breiwerk en van het geld. Wat ik net al zei: ik zal me er vast nog wel eens weer aan wagen, aan een onbekend bolletje sokkengaren… Zie het maar als een vorm van ‘thrill seeking’!

3 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Herma
  sep 20, 2019 @ 14:17:40

  Dank dank dankjewel!!!!
  Zo’n prachtige verrassing bij thuiskomst!
  Ze zijn schitterend en ook bedankt voor het mooie kaartje met lieve woorden.
  ❤️

  Beantwoorden

 2. Herma / Tijm
  sep 20, 2019 @ 14:21:18

  Door een soort update lukt het nu om eindelijk een reactie achter te kunnen laten door mij.

  Beantwoorden

 3. Marijke
  sep 25, 2019 @ 11:34:15

  Echt een genietmomentje, deze blogpost lezen. Wat een mooie foto’s heb je gemaakt van je hortensia. Wat zitten er eigenlijk veel kleuren in, hè? En dezelfde kleuren zitten idd in de sokken.
  Leuk ook om te lezen dat je altijd feedback vraagt over de sokken die je weggeeft. Dat doe ik ook, en zo kom je erachter welke sokkenwol wel goed blijft en welke niet. Bedankt voor je foto’s en schrijfsels.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: