en de bomen zitten vol herinneringen


.
Titel uit: ‘Bloom’, een liedje van de Australische Indierockband ‘The Paper Kites’ hier gecoverd door Johnathan Reed. Gewoon een lief liedje. En ik hou van lieve liedjes.

Tiid van kommen, tiid van gaon
Jan zijn laatste werkdag brak aan. Douwe keek er al naar uit!


Na 45 jaar in het bedrijfsleven gewerkt te hebben krijgt Jan nu meer tijd voor dingen die ook fijn zijn om te doen.


Ik heb dus al zo’n vermoeden dat ik niet de enige ben, hier in huis, die dit wel ziet zitten!


Still knitting socks
Ik kan wel zeggen dat ik het sokkenbreien wel onder de knie heb, zo na 200 paar. De laatste tijd hang ik om de 10 toeren een steekmarkeerder in mijn sokkenwerkje. Handig voor tellen en meten. Ik dàcht dat ik 60 toeren had gebreid voor de voet en daarmee precies op maat 41 = 26.5 cm kwam. Het waren er 70, let wel: 70 toeren.


Bij mijn laatste paar, voor Janlief, hield ik dus 60 toeren aan. Het kwam niet in mij op om nog een keer na te meten met de centimeter.


Tijdens het breicafé liet ik sok 1 aan buur-breivriendin zien. ‘Goh, wat een kleine sok!’ was haar commentaar. En ik: ‘Ja hoor, maatje 41 niet zo groot, bovendien mag de sok wel aansluitend zitten dan slijt hij minder.’ A. zal wel gedacht hebben, ‘die overdrijft in kleinigheid!’


Want toen ik na een paar dagen eens kritisch keek zag ik dat de sok inderdaad veel kleiner uitviel als die van het vorige paar. Nu (ja, nu pas) zie ik op de foto dat die vorige sok 70 toeren heeft voor de voet.

Sok twee heb ik de juiste lengte gemaakt, in dit geval 70 toeren. Waarna ik de teen van sok 1 heb afgehaald en de voet 10 toertjes langer heb gebreid. Ach, een karweitje van niets natuurlijk.

Door de patronen het project niet meer zien!
Ik heb nog mooie katoen in mijn stash, 10 bolletjes van 50 gram, 50% katoen/ 50% acryl. Aran dikte. Net genoeg voor een shirtje met korte mouwtjes.

Mijn proeflapje geeft het mooiste resultaat met 4.5 mm en dan heb ik 16 steken op 10 cm. Zover ben ik al. Maar ja, dan begint het zoeken. Ik heb best wel veel patronen in mijn Ravelry bibliotheek. Ook heb ik de patronen van Drops Design door geploegd. Maar ik kom er niet uit. Twijfel-de-twijfel…


Want hoe reken ik uit:
1. welke maat moet ik hebben?
2. hoeveel steken moet ik dan opzetten voor die maat?
3. want als je meer/minder steken opzet moet je wel de juiste centimeters aanhouden van die maat die je nodig hebt, hmm, beetje lastig.
4. en hoe zit dat dan met het proeflapje? Als er staat 19 steken (op de wikkel) en ik heb er 16 op 10 cm, dan zou je een andere naalddikte moeten nemen, maar juist dikker, dunner? Maar wordt dat dan nog wel mooi?

Ik vind dit zo ingewikkeld! Vroeger was het handig, alles wat je breide werd oversize, dat was mode toen.


Nu heb ik mijn oog laten vallen op een patroontje uit de Sandra (nr. 60) uit de supermarkt. Ik had dit tijdschrift even in gekeken en zag meerdere patronen die ik mooi vind. Niet dat ik één op één het patroon zal breien, ik pas wel modificaties toe. Hoe ik het doe met het aantal steken, maatvoering en zo, daar moet ik nog over nadenken. (Hellup!)

IJsvogeltje


Mijn lievelingsvogel is toch wel de IJsvogel. De laatste 10 jaar zie ik dit vogeltje maar een paar keer per jaar vliegen. De laatste maanden vaker. Als ik het beestje spot maakt mijn hart een sprongetje! Wat een bijzonder kleurig vogeltje!


Nu is er een IJsvogelpaartje dat een nestje heeft gemaakt op het land van Ruurd-Jelle, de natuurfotograaf hier in het dorp. Van hem mag ik deze foto’s gebruiken. Zelf krijg ik never nooit niet een ijsvogeltje op de foto. Ze zijn namelijk schuw en watervlug.


Van der Leij heeft hier in Oldeholtpade een stuk weide terug gegeven aan de natuur. Zo heeft hij een ijsvogel-wand gemaakt met een nestgang. Er werd flink “getest” en als dartpijlen vlogen de IJsvogeltjes de gang in. Het lukte! Er is nu een IJsvogelnestje! Van de week schoof Ruurd-Jelle aan tafel bij ‘Op 1‘ om hierover te vertellen.


Slotgroet
A note to myself, want soms zie ik overal apen en beren op de weg.


Take it easy, Froukje!


Be safe, take care en kalm an!
Lieve groet uit Olpae!

Aside

and we’re turning on the tide, the tide and the time


.
Titel uit The Tide: En we draaien op het tij, het getij en de tijd. The Lasses zijn Sophie Janna en Margot Merah. Margot komt hier uit de buurt, uit Paasloo om precies te zijn. Ze spelen folk. Ik mocht al een paar keer een concert bijwonen. De dames zingen zo prachtig! Hier tijdens de ‘Amsterdam boot sessies’. The Tide is geschreven door Jack Durtnall.

40 dagen project
De Mysterie Knit A Long Lento van Wolhobby woont in een mooie projecttas. Gekocht bij mijn naamgenoot: Froukjes Wol Boutique.

De col heeft al een wegduikformaat.

Het breit lekker, 5 toeren per dag. Ik heb 120 steken en dus brei ik per dag 600 steken. Ik vind dat het garen mooi uitpakt het contrast is goed tussen de donkergroen en het verloopgaren. Het is van de Wibra de ‘Saskia’ & ‘Bianca’.

Het is nu dag 27 = 1 april. Ik was bij tot dag 25, maar ik had foutjes gemaakt. Dus afhalen tot dag 23. Dus komende dagen even een meervoud van 600 steken.


Maar sinds woensdagmiddag heb ik een griepachtige verkoudheid, één van het kaliber waar ik nog geen ervaring mee heb. Hoofd-, keel-, oorpijn. Inmiddels doen ribben ook mee door het hoesten. Al twee testen gedaan maar nee, dit is geen corona. Hoop dat ik snel opknap en ik de draad van deze Lento- col weer op kan pakken.

Druk doende


.
Wat hoop ik dat ik op zo’n leeftijd ook zo nuttig kan zijn. Een mooi portret van een breister op leeftijd: Mevrouw Klop. ‘Je moet er je verstand bij gebruiken, anders vallen ze van de pen af!’ Ze was in 2019 al 103 jaar. Ze is vast al uit de tijd, ik weet het niet.

Acquisition
Wanneer je een tijdje aan het lijnen bent, dan kan je ineens zo verschrikkelijk verlangen naar alle voedingsmiddelen die je jezelf hebt ontzegd. Dan er geen houden meer aan is. Nou zo gaat het mij ook wanneer ik de rem op het wol kopen heb gezet.

Die twee van de Zeeman waren niet genoeg, ik kocht er nog 3 van de OMHA bij. Ik de verleiding niet weerstaan! Maar zie nu, hoe mooi die kleuren!!!

Charity
Inmiddels zijn deze sokken voor charity ook af. Garen: Regia Designe Line Jazz Color. Naaldjes: 2.25 mm. Maat: 31/32.

Sokken te koop, SOKKEN TE KOOP!


Sokken vanaf maat 30 zijn €8,00 met €2.88 verzendkosten. Kleinere maten €5,00 met €2.88 verzendkosten.

Wat heb ik nodig? Welke sokken wil je? Maat? Je adresgegevens en 06 nummer voor een tikkie. Mijn email is: postvoorfroukje @ live.nl.

De gehele opbrengst gaat naar House of animals. Een organisatie die onafhankelijk is en onvoorwaardelijke stem heeft voor ieder dier. Momenteel proberen ze zo veel mogelijk (asiel) dieren te helpen in Oekraïne. Ze hebben al behoorlijk wat successen gescoord.

Herstel
In eerdere blogjes vertelde ik al over de bestralingen die ik heb gehad voor een plekje op mijn neus. Van de week werd ik weer verwacht in het R.I.F..Ik had een afsluitend gesprek met de oncoloog. Hij was tevreden over herstel en mijn neus. Ik ook!

De oncoloog zei dat, als hij heeuul goed kijkt, het nog iets kan zien. Maar dan moet je wel weten waar het kankerplekje zat. Ik antwoordde dat de meeste van mijn breivriendinnen een leesbril hebben en dat ze het plekje dus echt niet kunnen zien!

Us Douwe
Andere beessies vindt Douwe interessant. Naast schapen heeft Douwe ook wat met paarden.

‘Mag ik neusje-neusje doen Frouwtje?’

‘Ja hoor. Zachtjes!’

Bijzonder toch? Een hele voorzichtige aanraking tussen paard en hond.


Het voorjaar laat zich zien! Prachtig!


Go easy & take care,
Lieve groet uit Hooltpae!

 

Aside