vele pootjes maken licht werk

Ondertussen heeft onze appelboom een snoeibeurt gehad. Eigenlijk is februari daar het geschikste voor maar niet met strenge vorst. Vorige week was het mooi weer maar stond de maan niet goed.

Op deze foto de weerspiegeling van de maan in het water van de sloot, feb. 2020.


Als het opkomende maan is, ook wel wassende maan genoemd, kun je beter niet snoeien. Die periode is twee weken voor volle maan. Dan zijn de sapstromen naar boven gericht en kan de boom dood bloeden. Bij afnemende maan, vanaf volle maan twee weken lang, is de sapstroom naar beneden gericht en kun je snoeien.

Wanneer ik bezig ben (met wat dan ook) scharrelen hond en oppaskat gezellig om me heen.


Misschien wilden ze wel een pootje helpen. Maar met een snoeischaar weet Chiqo zich geen raad en Twinkel is door het vogelvolk zo snel afgeleid dat ze überhaupt niet tot helpen toe komt.

De foto hieronder is een zoekplaatje. Twinkel midden boven en Chiqo linker onderhoek. Onze hortensia moet ook nog geknipt. Maar de oude bloemen laat ik nog eventjes zitten. Ze beschermen de nieuwe knoppen namelijk tegen late nachtvorsten.


Ik ben begonnen met de KAL (Knit-Along) van garenmerk Katia. Een dekentje met de mooie naam ‘Les petites choses’ (de kleine dingen). Voorbeeld hieronder. Maar ik gebruik andere kleuren en maak het patroon breder. Ik zette 252 steken op en origineel is 168 voor breedte 80 cm. Als het goed is wordt mijn deken dus 120 cm breed.

Katia Les Petites Choses KAL 2021 - babydeken breipakket | hobbygigant.nl
Ik brei met het garen van de Scheepjes CAL 2020 (Crochet-Along). Al snel strandde ik met dit ‘samen-haak-project’. Zie de foto hieronder, het beginnetje waarna ik afhaakte.


Ik heb te weinig haakskills voor dit patroon de ‘d’Histoire Naturelle’. Ondanks de goede instructiefilmpjes was ik gewoon te veel aan het modderen en kwam daardoor niet aan haken toe. Foto hieronder: zo zou de deken moeten worden, wel prachtig hè…


Dit breipatroon, de ‘Les petites choses’, daar kom ik wel uit. Ik merk dat ik meer breiskills bezit dan haakskills. Toch blijf ik mezelf een houtje-touwtje-handwerkster vinden.

Anyhow: Ik zette de steken breiend op. Bij 252 steken wist ik namelijk niet hoeveel extra draad ik moest hebben. Maar na een aantal toeren was ik toch niet tevreden over deze opzet.


Dus rats, de naald er uit en opnieuw. Nu gebruikte ik de mij gebruikelijke opzet, the long-tail-cast-on dus. Geleerd op de basisschool van Juf Brinksma: ‘dakje…dakje plat…die van de duim…en die van de vinger er onderdoor’. Bij het afhalen had ik meteen berekend hoeveel extra draad ik voor de opzet nodig had.


Heerlijk om met dit ‘samen-brei-project’ mee te doen.


Garen Scheepjes Colour Crafter, naald 3.5 mm.

Ik heb wel eens met een CAL mee gedaan, de ‘Lossen & vasten’-deken van 2016. Ik leerde veel. Er kwamen namelijk allerlei, voor mij onbekende, haaksteken voorbij. De ontwerpster was Joke ter Veldhuis. .

Een voordeel van deken projecten: Je kan er, tijdens het maken, zelf al lekker onder wegduiken. Of, zoals hieronder, hield het onze kleinzoon lekker warm. Hij sliep naast me op de bank in zijn Maxi-Cosie. En ik, ik kon gewoon verder haken. Kyan is nu alweer een kleuter van 5 jaar. Time flies.


Hieronder de deken toen deze af was. Garen Zeeman Royal, haaknaald 4 mm.

We told that angels have wings. The lucky ones of us know that they have four paws.


Be safe, take care en kalm an!
Lieve groet uit Olpae!

 

7 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Marijke
  mrt 05, 2021 @ 08:54:32

  Wat een gezellig verhaaltje weer. Dat van die oude hortensiabloemen wist ik niet. Ik heb ze net afgesnoeid, oeps. Leuke deken die je net bent begonnen. Eerlijk gezegd spreekt deze me meer aan dan die ingewikkelde Histoire Naturelle. Veel plezier met breien.

  Beantwoorden

 2. anitawillems
  mrt 05, 2021 @ 08:57:03

  Ik lees je bericht en denk meteen: ik snoeide vorige week mijn appelboom en heb helemaal niet op de maanstand gelet.
  Denk dat het wel goed komt, maar vind het nu wel opeens zielig voor mijn appelboom dat ik hem dit heb aangedaan. 🙂

  Je gebreide deken is prachtig! Zowel de kleuren als de steken.
  Ik herken het wel, ik ben ook een kundiger breister als haakster.

  Fijn weekend gewenst!

  Beantwoorden

 3. Astrid
  mrt 05, 2021 @ 09:35:19

  Was weer fijn om te lezen!

  Beantwoorden

 4. Diana
  mrt 05, 2021 @ 11:35:48

  Zo mooi, die regels over Angels en four paws❣️En wat een lieve foto met dat koppie van Chiquo.
  Fijn blogje weer🌸
  Veel plezier met je dekentje breien.

  Beantwoorden

 5. Jan
  mrt 05, 2021 @ 17:34:43

  Heerlijk doorgaan met breien!!#

  Beantwoorden

 6. anja
  mrt 05, 2021 @ 17:55:56

  dakje, dakje plat, het zegt me niets, maar als ik op je foto kijk, heb ik zo te zien op precies dezelfde manier leren opzetten als jij. Veel plezier bij het breien van je deken!

  Beantwoorden

 7. Tante Maikie
  mrt 07, 2021 @ 11:35:17

  Wat een prachtige kleuren gebruik je met haken en breien! Het begin van die prachtige deken zag er wel netjes uit. Ik ben aan het sokken breien en merk dat mijn skills vooruit gaan. Haken kan ik wel, ook niet alles hoor. Ik wil nu wat beter leren breien en ooit ook een trui maken. Maar stap voor stap…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: