achteruit breien

Deze blog borduurt breit verder op de blog van 29 december, hierin had ik het over breien met compassie.


Sarah zei in haar laatste vlog (IGTV): ‘Ik heb al aardig wat sokken gebreid, ik durf best te zeggen dat ik het aardig kan inmiddels. En toch moest ik de teen twee keer breien (laatste project, red.). Tijdens het breien gaat er soms in mijn brein iets mis en dan vind ik het veel makkelijker om de boel, rats, uit te trekken en opnieuw te breien. Volgens mij hoort dat bij handwerken, dingen opnieuw breien. Op sommige dagen brei ik evenveel achteruit als vooruit.’


Precies! Voor mij geldt dat ook, altijd fijn die herkenning! Inmiddels heb ik ook heel wat sokken van de pennen laten glijden en nog moet ook ik wel eens opnieuw beginnen of achteruit breien. Na paar 155 zou ik nog even een paar sokken voor dochterlief breien. Met dat nog even ging het al mis. Bij breien moet je nooit de turbo aan willen zetten. Überhaupt moet je nooit de turbo aan willen zetten wat je ook doet behalve als je wilt hardlopen.

Wanneer ik snel even brei ga ik broddelen en is mijn breiwerk niet mooi egaal. Dat ligt niet aan het snelle breien maar aan de aandacht die ik dan geef aan mijn breiwerk. Ofwel het gebrek aan aandacht dus. Breien behoeft namelijk ook gewoon wat brein-aandacht.

Zie het als fietsen. Je kunt fietsen, dus stap je op en gaat fietsen. Je brein weet dat je fietst. Je benen doen hun werk, je behoud je evenwicht en je kunt van je omgeving genieten. Je kunt zelfs een gesprekje voeren met degene die naast je fietst. Toch blijft je doorfietsen omdat je brein weet dat je ondertussen fietst.


Ik gaf hierboven het voorbeeld van fietsen maar ik denk dat het nog beter uit te leggen is met voeden van babytjes. Wanneer ik mijn kinderen borstvoeding gaf en ik teveel opging in het gesprek wat ik ondertussen voerde, dan begon m’n zoon/dochter te brullen, want melktoevoer stagneerde dan. Met herstelde brein-aandacht en een aai over het bolletje kon kindje weer drinken en moeders weer kletsen.

Breien behoeft ook die aandacht. Het brein weet dat je breit en ondertussen kun je best praten of een podcast volgen. Maar er moet een seintje zijn: Ik brei, ik brei met aandacht! Mijn breiwerk begint helaas niet krijsen bij verslappen van mijn aandacht en dus kan het dan ook best lang duren dat ik de des-aandacht bemerk. En vervolgens weer eens achteruit moet breien. Het hoort er gewoon bij.

Anyhow: Hier dus de keyword: ‘even snel’. Wanneer ik snel, snel iets wil maken, dan is het vragen om moeilijkheden puur door een te min aan echte aandacht voor mijn werkje. In dit geval: mijn breiwerk werd niet mooi gelijkmatig. Hieronder op de foto goed te zien. Brieke (Stellingwarfs voor: niet zoals het betaamt, fout, mis) breisteken.


Ik had nog steeds even snel, in het hoofd. Ik zou de sok gewoon blocken en dan werd het breisel vast regelmatiger en het dus zou het wel goed komen. Inmiddels bij de hak, ook broddelwerk, foutjes die ik probeer te verdoezelen.


Pas wanneer ik me bewust word van dat even snel begin ik te zuchten, want het enige juiste wat ik kan doen is afhalen, alles afhalen en opnieuw beginnen met wel de juiste aandacht voor dit breiwerk.


En ik was al halverwege de voet!! Zie bovenste foto. Waarom ben ik geen ezeltje? (Garen: Twin soxx, Lang yarns)


Het zijn grijze, koude dagen en het is nat in het bos. Toch vind ik dit heerlijk weer.


O, wat heb ik toch een hekel aan die hete zomerdagen van 30+! Ik heb het al eens genoemd maar het zit me blijkbaar zo hoog. Ik heb een donkerbruin vermoeden* dat de zomers alleen maar heter zullen worden. Dan stel ik manlief voor om te over-zomeren in Noorwegen.

Wanneer het buiten donker is, doe ik binnen de lichtjes aan. En één van die lichtjes: kijk nou, daar wordt je toch blij van!


Deze toffe-theepot-lamp komt van Ellen van Gekkleurd. Van theepotten van de kringloop maakt ze deze leuke lampjes.


Ik krijg het idee dat de wereld in brand staat. Coronavirus legt, naast gevaar voor gezondheid, de maatschappij gedeeltelijk plat. Dit heeft voor veel mensen grote gevolgen. En dat is nog maar een klein deel van de problematiek qua Cornona. Wereldwijd is dit een serieus probleem natuurlijk. Het is een dik jaar geleden dat Covid 19 uitbrak, wie had kunnen denken dat we er nog steeds middenin zitten en het eind gewoon nog niet in zicht is.

En dan de gebeurtenissen in Washington in het parlement. Het laat zien dat groepen mensen die ontevreden zijn over het beleid heel makkelijk op te ruien zijn. Dat kan natuurlijk ook zo in Nederland gebeuren aldus Caspar van den Berg. (L.C. 8-9)
Het laat ook zien dat de geschiedenis van de mensheid zich altijd weer herhaald.


* de uitdrukking ‘donkerbruin vermoeden’ gaat over iets negatiefs. Bruin betekend hier niet de ‘kleur’ maar ‘zorgwekkend’. In zeemanstaal is bruin weer ‘ruw of onstuimig’. Vermoedelijk kreeg ‘bruin’ vandaar de betekenis zorgwekkend: ruw weer kon immers vervelende gevolgen hebben.

Be safe, take care en kalm an! En blijf vooral de dingen doen waar je blij van wordt.
Lieve groet uit Olpae!

5 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. zijvanhiernaastendaarnaast
  jan 08, 2021 @ 12:21:13

  Dat overzomeren heb ik mij ook al bedacht. Drie jaar geleden waren wij in Zweden, het vroor er nog net niet en overdag amper 15 graden. Hier was het 40+ graden wat voelde ik mij daar thuis! En achteruit breien …heel herkenbaar!

  Beantwoorden

 2. Lily
  jan 08, 2021 @ 13:59:58

  Joukje, wat een prachtig sokkenwol met die kleurtjes ❣️
  Wat is de naam hiervan, ik heb pas sokkenwol gekocht maar deze vind ik gewoon heel mooi.
  Ik hou van kleur !😁

  Met 30 graden krijg ik het pas warm dus ik vind het heerlijk en zit dan nog te breien.
  Geen last van zweethanden.
  Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur.🙃

  Groetjes Lily 🌸

  Beantwoorden

 3. anja
  jan 08, 2021 @ 14:18:35

  Wij willen zeker eens een keer in Zweden vakantie gaan houden, maar ik moet er niet aan denken om de heerlijk warme zomer in Nederland te missen. Maar ja, mijn spiertjes ontspannen pas als het warmer is dan 25 graden. En ik heb geen last van zweethanden, dus bij 30 graden sokken breien, ik vind het heerlijk!
  Die eerste foto, ik dacht: dat garen heb ik ook gebruikt! Nee, zal er alleen maar op lijken. Maar nee hoor, ik heb een heerlijk paar kniekousen ermee gebreid (linkje:
  http://www.ravelry.com/projects/paarsedraad/rainbow-socks). Dragen heel prettig.
  Achteruit breien, heel herkenbaar. Weet je, ik denk dan maar gewoon, had ik mijn aandacht er maar meer bij moeten houden. En bovendien, zo heb ik twee maal plezier van hetzelfde garen, hoe zuinig kan je het hebben!
  Tja, over alle problemen in de wereld, daar kunnen we ons zorgen over maken, maar we hebben er geen enkele invloed op. Behalve dan natuurlijk: blijf thuis, reis zo min mogelijk, houd 1,5 meter afstand, vaak je handen wassen enz.
  Fijn weekend!

  Beantwoorden

 4. Herma
  jan 08, 2021 @ 15:18:36

  Test

  Beantwoorden

 5. Herma
  jan 08, 2021 @ 15:24:53

  Mooi Koek!
  Met aandacht en liefde gedijt alles beter. Juist deze tijd heeft het nodig dat je als individu met aandacht en liefde in het leven staat. Om de verandering te zijn die je in de wereld wilt zien. En er zijn enorm veel mensen die dat doen als individu, dat lees je niet in de kranten.
  Ik heb er alle vertrouwen in dat alles uiteindelijk goed komt. Vergeet niet, naast dat er vreselijke dingen gebeuren, gebeurt er ook heel veel goeds en moois en vrolijks. Dat lijkt geen nieuws waarde te hebben, maar het is er wel! Alles wat je aandacht geeft groeit, dus leg het focus vooral op de mooie, fijne, blije en lieve dingen.
  Ik geloof dat we nu , als individu, aan onszelf mogen werken, om zelf te groeien in Licht, Liefde, Vertouwen, Compassie en Dankbaarheid. En dit doen al enorm veel mensen.
  Ik ben elke keer dankbaar en blij met je mooie fotos en prachtige woorden.❤️🙏🏻✨

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: