zelf gemaakt

Everything you make, that’s make out of you energy, is partially made out of you. It’s made out of whatever experiences you’ve had. So you can knit little booties and they can be you rage out of your body by creating something and putting it in a safe place outside of yourself where maybe it could even do somebody some good. (Amelia Nagoski, auteur)

Grote woorden van Nagoski. Maar wel zo waar. 

Zeer vrij vertaald: Alles wat je maakt, dat is gemaakt met jou energie en liefde erin. Gemaakt door middel van alle ervaringen die je hebt meegemaakt. Met andere woorden: je kunt kleine sokjes breien, creëren en weggeven waarmee je voor iemand anders iets goeds kan doen door wat je in het project hebt gestopt.


Als ik denk aan ‘zingeving’, wat dit voor mij betekent, dan denk ik vooral aan ‘mooie dingen maken’. Ik maak een project vaak vanuit een patroon of geïnspireerd door plaatjes en ideeën van anderen. En dat is prima. Alles wat uit positiviteit voortkomt is juist, lijkt me.

‘Nuttig bezig zijn’ zit in mijn genen. Wanneer ik passief naar het kastje (tv) kijk dan geeft me dat geen voldoening. Iets maken geeft me dat wel. Toch is ‘kastje-kijken’ niet verkeerd, begrijp me goed. Ik kan me best verliezen in een mooi programma maar voor mij niet avond aan avond. En helemaal niet binge-watchen van series. Maar ieder zijn ding, toch? Misschien heb ik de juiste serie nog niet gevonden op Netflix? 


Creatief bezig zijn is voor mij dus in zekere zin ‘zingeving’ met daaraan gekoppeld ‘het nuttig bezig’. Laat mij maar ‘nuttige mooie dingen maken’.

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik vroeger heb leren handwerken. En zo blij ook dat ik er net zoveel voldoening uit kan halen als mijn oma’s, moeder en zus. Maar ook het kunnen delen van deze passie is zo waardevol.

Foto hieronder: Zus, moeder en ik bezochten de tentoonstelling Breien! in het Fries museum. (2015 onze moeder is in middels uit de tijd).


Handwerken is een rode draad in mijn leven. Het is mijn ‘way of life’. Sinds ik heb leren werken met draad en naalden kon ik niet anders meer. Truien breien, beestjes haken maar ook borduren. 

Altijd bezig. Altijd zoekende naar mooie patronen. Vele projecten waarvan ik droom, om die nog eens te maken.

Never give up on a dream because of the time it will take to accomplish it. The time pass anyway. (Earl Nightingal)

Je moet altijd dromen houden. Wanneer je geen dromen meer hebt heb je eigenlijk ook geen toekomst meer. Dat zei mijn broer, toen mijn vader op het eind van zijn levensweg was. Blijf dromen.

Mijn vader, ook altijd dromend van mooie dingen maken. Altijd! 
Niet met garen maar met hout. Vaak afvalhout. Hieronder maakte hij een prieel in de Sickenga’s-bos in Wolvega. Eén van de dromen die hij nog wel kon verwezenlijken.


Het handwerken zit in mijn genen. Het maakt dat ik met twee benen op de grond blijf staan. Aarden zoals dat heet. Handen die bezig zijn en maken dat ik niet afdwaal in gedachtes die nergens toe leiden.

In mooie maar ook in moeilijke momenten was handwerken mijn lifeline. Hieronder een paar voorbeelden hoe dat voor mij geldt.

Toen ik net in verwachting was van onze zoon rende ik naar de handwerkwinkel om rood garen voor een gerstekorrel-truitje. Dat had ik al jaren in het hoofd. Toen ons dochtertje in het ziekenhuis kwam, rende ik naar de handwerkwinkel om garen te kopen voor een vestje voor Jildou, om zittend aan haar bedje te breien. Later, toen ons huwelijk op de klippen liep, rende ik naar de handwerkwinkel om garen, veel garen te kopen om een warme deken te haken.

Maar toen ik voor de twee keer in het bootje klom, rende ik natuurlijk weer naar de handwerkwinkel, nu om het mooiste lacegaren te kopen wat er was om een Weddingringshawl te breien.


Bijzonder toch. 


Be safe, take care en kalm an!
En blijf vooral dingen doen waar je blij van wordt. 

 

8 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Lily
  dec 29, 2020 @ 09:06:45

  Zó ook op mijn lijf geschreven !
  Ik kan ook niet niks doen.
  Als het niet in de tuin bezig zijn is, dan is het wel borduren, schilderen of breien.
  Alles geleerd van mijn ouders !
  Mijn kinderen heb ik het niet kunnen aanleren.
  Ze hadden geen interesse, daar heb ik respect voor.
  Maar mijn kleinkinderen probeer ik wel iets mee te geven van die mooie hobby’s.

  Liefs Lily🌸

  Beantwoorden

 2. Anneke
  dec 29, 2020 @ 09:22:36

  Lieve Froukje zo beleef ik het ook breien om mijn gedachten in het gareel te houden en in mooie en moeilijke tijden garen kopen als troost ooh ik herken zoveel in je verhaal.
  Dikke tut en dat we nog maar lang mogen handwerken.

  Beantwoorden

 3. Marianne Schooneman-Leyding
  dec 29, 2020 @ 10:11:39

  Wat heb je dat weer mooi verwoord! Ook ik heb het van m’n ouders meegekregen om veel te knutselen. Ik heb m’n zoons leren breien (omdat ik vond dat ze deze techniek moesten leren kennen) en hoop straks m’n kleindochters ook te leren handwerken, want zoals je het zo mooi beschreef: het kan ook troost geven en voldoening.

  Beantwoorden

 4. Herma
  dec 29, 2020 @ 16:07:14

  Wat een indrukwekkend, mooi en ontroerende blogpost ❤️😘❤️

  Beantwoorden

 5. Renate
  dec 29, 2020 @ 16:12:51

  Wat mooi verwoord. Voor mij is koken de rode draad in mijn leven en geeft dat mij diezelfde rust en voldoening. Wel heb ik van mijn moeder en oma geleerd te haken en breien. Toen ik enkele jaren geleden niet de keuken in kon door een ongeval ben ik weer gaan haken. Door deze mooie blog denk ik daaraan. Breien vond ik altijd het leukst maar dat lukte niet wat wel lukte was haken en met veel plezier heb ik toen voor mama, mijn zusje en mijzelf een mooie warme deken gehaakt. Dank je voor deze mooie blog en de mooie herinneringen die het bij mij oproept. 💖🙏
  Liefs Renate

  Beantwoorden

 6. zijvanhiernaastendaarnaast
  dec 29, 2020 @ 16:37:14

  De tentoonstelling breien heb ik ook bezocht, wat geweldig was die! En handwerken is voor mij ook altijd een uitlaatklep!

  Beantwoorden

 7. anja
  dec 29, 2020 @ 17:45:33

  Wat heb je dit mooi geschreven! Zo herkenbaar, garen dat als troost kan dienen in moeilijke tijden, dat vreugde kan brengen als het tegen zit. Maar dat ook als een rode draad door het leven loopt. Een houvast geeft, en veel plezier. En net als jij kan ik ook niet tv-kijken (of blogs lezen) zonder ondertussen te handwerken.
  Goede jaarwisseling, en veel geluk en gezondheid in 2021!

  Beantwoorden

 8. Trackback: achteruit breien | froukje's weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: