beestjes, allemaal beestjes, zoveel beestjes om me heen

Een regeltje uit het liedje dat al vóór mijn geboorte in de hitlijst stond. Geschreven door Peter Koelewijn. Ik moest aan dit liedje denken toen ik deze post schreef.

Het heeft wel iets magisch, je neemt een draad en haak- of breinaalden en met die éne draad kan je maken wat je wilt. Een trui, een deken of sokken. Net als Katootje op de botermarkt: ‘zij kon maken wat ze wil, zij kon maken wat ze wil’. Alhoewel ik geen Katootje ben, mag ik wel graag dingen maken, dan niet van boter maar van garen.

Zo maak ik ook graag beestjes. Toen ik tiener was haakte ik de wereld aan knuffeltjes. Vaak met patronen uit de Ariadne, wat toen nog een veelzijdig handwerkblad was. Ik maakte beren, veel beren, poezekes of muizen. Muisjes maakte ik uit mijn hoofd.

Op mijn 16de had ik een lief muisje gehaakt als kraamkadootje. Ik had er echt mijn best op gedaan. Vol trots gaf ik het aan de verse moeder. De muis werd eigenlijk gelijk aan de kant gelegd, een klein ‘dank je wel’ kon er nog net vanaf. Ik was er zo sneu van. Gelukkig heeft dit voorval me niet weerhouden om mijn productie van beestjes te staken.

Destijds had ik een leuk hondje gemaakt (zie plaatje hierboven). Het mocht mee met Piet op de vrachtauto. Zittend op het dashboard voor het raam kon het hondje heel Nederland bekijken. Piet, mijn vorige man, is chauffeur. Destijds loste hij veel vracht midden in de drukke steden. Toen verscheen een interview met de ontwerpster van dit vrolijke hondje. Wat Rina beschreef deed me glimlachen, het kon niet anders dan dat zij het hondje in Piet zijn vrachtauto had zien zitten.

Na verloop van tijd hebben we dit beestje weggedaan. Dat klinkt zielig, en dat is het ook. Maar hé, het hondje was verkleurd, smoezelig en ingezakt. Gewoon versleten.

Als ik nu aan beestjes maken denk, denk ik aan Anita Wilschut van ‘Zij maakt het‘. Anita maakt breipatronen om de leukste beestjes te breien. De ontwerpen zitten geniaal in elkaar. Je breit de beestjes uit één stuk.


Waar bijvoorbeeld de oren moeten komen heeft zij in het patroon al herkenning-steken zitten zodat de oortjes altijd op de goede plek komen. Het is een feest om zo’n beestje te maken. Net een soort puzzeltje.


De patronen zijn voorzien van goede foto’s. Ik heb poes Mies gemaakt en twee aapjes. Ik heb de patronenboekjes van Mies, Jacobus maar ook Vera Beer. Die laatste heb ik nog niet gemaakt en staat nog op mijn wenslijstje.


Eén aapje is verhuisd naar Engeland. Onze eigen Jacobus mag al sinds jaar en dag gezellig mee op vakantie. Gewoon in de topkoffer. Dit jaar dus mét mondkapje.

En soms hangt hij aan de rugzak.

Zichtbaar genietend dat hij mee mag! Het is wat met het beestenspul.

Be safe, take care en kalm an.

5 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Lily thijssen
  nov 10, 2020 @ 07:58:22

  Af en toe hebben we een glimlach van zo’n beestje nodig ❣️

  Het liedje is uit mijn jeugd.
  Op weg naar Domburg met vakantie en op het strand werd het door mijn ouders, zus en mij heerlijk “meegelald” !
  Heerlijke herinneringen.

  Laat je knuffels zo veel mogelijk mensen blij maken.
  Diegene die jouw muisje zo achteloos weg heeft gelegd, is een beetje dom geweest.🤣

  Liefs Lily 🌸

  Beantwoorden

 2. Herma
  nov 10, 2020 @ 08:02:07

  Wat weren fijn, vrolijk, herkenbaar en lief bericht. Ja, dat patroon van dat hondje had ik ook en ook gemaakt. Zo sneu dat dat muisje niet op waarde werd geschat, fijn dat anderen en jij dat wel deden!!! Terecht!!

  Beantwoorden

 3. anja
  nov 10, 2020 @ 19:11:45

  Oei, dat muisje dat werd weggelegd, knap dat je toen toch door bent blijven gaan met beestjes maken. Leuk verhaaltje weer, maar ik heb nu waarschijnlijk de rest van de avond dat liedje in mijn hoofd, beestjes…

  Beantwoorden

 4. Jan
  nov 15, 2020 @ 17:05:12

  Vooral zo doorgaan!

  Beantwoorden

 5. Froukje van den Brink
  nov 29, 2020 @ 17:53:00

  Wat leuk die beestjes, en handig dat ze uit 1 stuk gebreid worden.
  Groetjes Froukje

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: