harig

Onze harige vriend is jarig. Hij is 16 jaar geworden. Een hele leeftijd en still alive and kicking. Chiqo, onze Stabij-na, kruising Friese Stabij en Wetterhoun.


Eind 2014 kwam zijn mandje bij mij staan, dus al bijna 6 jaar. We zijn dikke vriendjes geworden en gaan samen nog dagelijks het bos door. Ik hoop dan ook dat we dat nog heel lang kunnen doen.

Een ieder die mijn blog volgt, weet misschien dat ik met een CAL meedoe. Een CAL staat voor Crochet-a-Long ofwel een samen haak project. Dit is de Scheepjes CAL 2020 waar ook een Read-a-Long aan gekoppeld is. De ontwerpster heeft zich namelijk laten inspireren door het boek Als je het licht niet kunt zien (All The Light We Cannot See) van Anthony Doerr. Prachtig boek trouwens. Hieronder de deken in vol ornaad. Hier meer info.


Ik merk dat ik vaak voor het vertrouwde ga. Sokken brei ik van boven naar beneden. Nog steeds! Ooit een paar keer vanaf de teen geprobeerd. Het voelt niet vertrouwd. Dus ging ik weer terug naar cuff-down.

Deze CAL is een hele uitdaging. Maar hé, die deken is toch prachtig! In 11 weken en 6 delen de plaid haken. De delen komen online en wordt naast het ‘geschreven’ patroon ook uitgelegd met een youtube-filmpje.


Ik ben nu bij deel 2 en ben bij minuut 13:12 van het 2:14:54 durende filmpje. Esther doet alle steken geduldig en goed voor. Maar over een paar minuten film doe ik een uur. Echt waar. Zie hieronder, voor mijn gevoel nèt niet netjes genoeg. Het begin van het bijtje in de deken.


Dus toch maar weer afhalen. Het lukt meestal pas na een paar keer oefenen. Herhalingen die gehaakt worden in de toer, moet ik ook steeds terugzien in het filmpje. Na twee moeilijke steken zijn het aantal gewone steken ook weg uit mijn geheugen. Mijn korte termijn sucks, da’s duidelijk.


Ik weet zeker dat ik dit tempo niet vol kan houden. Ik doe gewoon tè lang over de toeren.

Al eerder zei ik, dat ik me verbaas dat medehaaksters het patroondeel al af hebben op dag dat het online komt. Iedereen zal zeggen: dat je daar niet naar moet kijken. Nee, natuurlijk niet… (maar toch). Het is wel een heel groot contrast met mijn vorderingen. Deze CAL kost me wel heel veel concentratie.


Ik was al naar boven gelopen om te kijken of er nog een potje ‘concentratie’ in de Scheepjesdoos zat, misschien had ik die over het hoofd gezien bij unboxing. Maar nee, geen potje ‘concentratie’. Een flesje ‘tijd’ evenmin, maar daar heb ik nog een halfvolle fles van staan, dus dat scheelt.

Het hele project gaat me een beetje op mijn nek zitten. Irritatie dat ik er zo lang over doe, door het gebrek aan gerichte aandacht. Ik haak gewoon te weinig en modder te veel aan.

Het is goed om zo nu en dan eens even flink uit je comfort zone te gaan. Daar wordt niemand minder van. Maar het moet wel haalbaar zijn. Ik bewaar het pakket, denk ik, om het op het later tijdstip weer op te pakken. De druk die ik nu ervaar is niet de bedoeling. Niet nodig ook. Het wil gewoon even niet nu.

Maar als ik nu al afhaak voelt dat ook niet goed. Een mens groeit van successen terwijl mislukkingen juist ongelukkig voelen.
Nu verkeer ik dus in een soort van impasse. Doorgaan of stoppen.
En dat, dat voelt óók weer niet goed. Zucht.

Dus jongens (m/v) van team Herbarium: ik stop voor nu even… denk ik…


‘And when life became too frenzied, she took up het knitting and breathed a while to the rhythm of the stitches and rows until her smile returned and her mind was calm.

En zo pakte ik mijn sokprojectje weer op. Cuff-down dat wel.


Stay safe and kalm aan!

5 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Jan
  okt 11, 2020 @ 08:20:16

  Herkansing gaat zeker komen
  Laat gaan!!!!

  Beantwoorden

 2. Diana
  okt 11, 2020 @ 08:33:24

  Hartelijk gefeliciteerd met de jarige Chiqo! Dat jullie nog maar lang in gezondheid van elkaar mogen genieten.
  En die deken, die komt heus nog wel. Het is idd. verstandig om even te stoppen als het niet goed voelt. Breien of haken doe je vooral voor je plezier hè! Je zal zien dat het kwartje op een ontspannen momentje toch een keer gaat vallen.
  En je sokken, daar kan je trots op zijn! Ik ben vorig jaar door jouw mooie breisels geïnspireerd om ook sokken te proberen, toen moest ik wegens ziekte helaas stoppen, dit jaar weer opgepakt, maar zo goed als jij kan ik het nog lang niet.
  Maar…ik vind het leuk om te doen en daar gaat het om.
  Groetjes, Diana🌸

  Beantwoorden

 3. anja
  okt 11, 2020 @ 09:25:34

  Allereerst: van harte gefeliciteerd met jullie Sweet Sixteen! Ik hoop dat jullie nog lange tijd van elkaar mogen genieten.
  Hoe mooi ik die dekens ook vind, ik doe er nooit aan mee. Juist omdat het voelt als moeten, en handwerken doe ik voor mijn plezier en mijn (lichamelijke en geestelijke) ontspanning. Verstandig dat je het voorlopig opzij legt, dit geeft nu geen plezier. Misschien op een later tijdstip, als de CAL allang is afgelopen. Dan kun je er hopelijk ontspannen en met plezier aan werken.
  Ik begrijp wel de uitdaging hoor, zelf deed ik al 2 keer mee met Sock Madness, juist om uit mijn comfortzone te komen, maar dit jaar heel bewust ervoor gekozen om cheerleader te zijn. Dan doe je voor spek en bonen mee, krijgt wel de patronen maar mag best ietsje afwijken als je dat wilt, Zo is het wel leerzaam, maar voelt het niet als verplichting, en zo houd ik plezier in het breien van de sokken.
  Fijne zondag!

  Beantwoorden

 4. Herma
  okt 11, 2020 @ 10:19:41

  Of een tussenweg, lekker op je eigen tempo verder. Genieten van het leren van de steken en het boek. Ik denk dat ik net zo’n moeite zou hebben met de steken en de concentratie

  Beantwoorden

 5. Nelly Smeets
  okt 12, 2020 @ 09:44:20

  Gewoon stoppen. Heb ik bij de Rozeta ook gedaan. Zodra het “moeten” wordt, is de ontspanning eraf. Van het garen heb ik, op mijn eigen tijd en tempo, een Sunburst granny deken gemaakt. En mij voorgenomen niet meer met een CAL mee te doen. En gefeliciteerd met Chiqo.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: