stoppen

Deze eerste foto heeft niets met het onderwerp van dit blogje te maken: De roos achter ons huis. Maar het leek me gewoon mooi om met zo’n kleurige foto te beginnen.

Jan zijn teen piepte door de sok: ‘dag teen’!
Wanneer er een gat in een zelfgebreide sok valt dan stop ik zo’n sok.

Héél vroeger leerden meisjes sokken breien op school. En wanneer ze dat dan onder de knie hadden, knipte de juf er zó een gat in! Dan kon het meisje de pas gebreide sok leren stoppen, ondertussen haar eerste handwerktrauma verwerkend.

Zo oud ben ik niet. Op de basisschool met handwerken wel van alles geleerd, maar niet leren sokkenbreien laat staan stoppen.

Eigenlijk doe ik gewoon maar wat, in zoverre: Doel is het gat dichten. Wanneer de teen niet meer door de sok heen koekeloert dan is de missie geslaagd. Op YouTube zijn er wel stop-tutorials. Dus ben ik niet helemaal autodidact in het stoppen.

Wat heb ik nodig voor dit karweitje:

Stopnaald, deze heeft een scherpe punt en het oog is groot genoeg voor sokkengaren. Omdat het breisel rondom het gat meestal al wat vervilt is door het dragen & wassen is een scherpe punt nodig.
Schaar
Stopklos, een handig hulpje. Het Duitse fourniturenfabriek Prym brengt deze houten paddenstoelen op de markt. Daar wordt je toch vrolijk van!
Sokkengaren
Thee, groene thee met citroensmaak.
En dan kan ik los!

En de sok kan weer aan. En als ik toch bezig ben, sok twee. Eén sok van dit paar had ik al eens gestopt, nu is er in de andere ook een gaatje ontstaan.

Tadaa, ook klaar!

Ik geloof dat sokken niet veel meer gestopt worden. Sommigen halen de teen af en breien die opnieuw. Dat lijkt me nog wel een klus. Gestopte sokken, je ziet het haast niet (als je er vroeg bij bent) en de sokken gaat na een stopbeurt weer heel lang mee. Lekker duurzaam!
Sokken stoppen: my green way of life! 😉

Voddenboer en Schilder Jopie Huisman (1922-2000) heeft ‘De broek van meuke Albertje’ gemaakt. Hierin is zo prachtig het stopwerk te zien. Eerst keurig en netjes. Zorgvuldig een draadje uitgekozen. Toen ze alleenstaand werd, werd garen gepakt wat maar voor handen was, het maakte Albertje niet uit. Ach, want wie zag haar ondergoed nu nog. Zo mooi en zo ontroerend.

Take care en kalm an!

1 reactie (+voeg die van jou toe?)

  1. Jan
    jun 08, 2020 @ 09:38:11

    Wederom een leuk verhaal!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: