lopend werkje

In de knittersworld (breiwereld) noemt men het project waarmee je bezig bent een WIP, Work In Progress. Vertaald: Werk In Uitvoering. Maar ik, ik noem het een LW, een lopend werkje.

Ik ben al even met deze meloensokken bezig. Ze komen maar niet af. Sok één ging voorspoedig. Maar sok twee schiet gewoon niet op. Gevalletje van ‘second sock syndrome’?

Dit syndroom is een wereld wijd fenomeen. Het wordt gekenmerkt door het feit dat het bij de tweede sok veel langer duurt om deze af te krijgen dan bij de eerste sok. Of dat er aan de tweede sok niet eens wordt begonnen. Maar normaal is mijn tweede sok echt ALTIJD sneller klaar dan de eerste.

Na enig zelfberaad kom ik tot deze mogelijke verklaringen:
1. Dit is mijn derde paar sokken met dit ajourpatroontje van spiralen vol met gaatjes en samengebreide steken. Is het dat ik wel klaar ben met het patroontje?
2. Zo klaar, dat ik er geen zin meer in had om er nóg een paar (!) fouten uit te moeten halen. Raar, dat ik, nu bij sok III, zo makkelijk steeds de fout in ga. Bij deze sok al héél véél aan retourbreien gedaan. Dus laat de fouten nu maar zitten… En door al die fouten in mijn LW, heb ik er ook geen plezier meer in.

Omdat ik mijn nocht van dit breiwerk af heb, laat ik het werkje steeds links liggen. Maar ik mag óók niet een ander werkje oppakken van mezelf. Laat staan nieuwe sokken opzetten. Nee, die tweede meloensok moet eerst af.
Gevolg: ik kom tot niets. Een patstelling, ik kan het niet anders benoemen.

Dus gisteren drie keer diep zuchten en weer aan de brei. Tijdens een autorit de pennen er flink onder gezet.

Dit paar zal voor mezelf worden. Nog zo’n regel van mij:
Als ik in sokken teveel fouten maak houd ik ze zelf.
Zit een klein ver-steek-inkje in dan zijn ze voor dochterlief.
En de foutloze die gaan naar zuslief. Haha, dan weet je, zus, waarom er niet zo heel vaak sokken jou kant op komen!

Feit is wel dat je die fouten in het breisel, bij het dragen, echt niet ziet. Behalve dan de maakster, die blijft alle fouten, hoe klein ook, wel zien. Dat is net als bij spulletjes naaien, je zit er met je neus zooo dicht op, dat je elke oneffenheid ziet. Bij het breiwerk hetzelfde, met je leesbril op zie je alle ongelijkheden.

Nog even een paar plaatjes vanuit mijn ‘habitat’.

Luierende schapen in de schaduw. Gewoon wat liggen, wat kijken en herkauwen. En deze ree, iets minder relaxt dan de schapen, al herkauwend houdt ze haar omgeving goed in de gaten.

Tot slot: Door de halmen de weide niet meer zien

Take care en kalm an!

3 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Herma
  mei 28, 2020 @ 14:06:36

  Hahahahaha, ik hou ook van sokken met ‘foutjes’ hoor. Niks is perfect. Wel voelbaar is de liefde die in het maken van de sokken is gaan zitten

  Beantwoorden

 2. anja
  mei 28, 2020 @ 16:41:10

  Ik brei mijn sokken altijd vanaf de teen, en dan 2 tegelijk op 1 rondbreinaald. Zo krijg ik 2 exact dezelfde sokken, en nooit last van SSS. Vanaf de teen brei ik om 2 redenen: ik vind een naad bij de tenen niet prettig dragen (zelfs kitchener stitch voel ik, kennelijk heb ik extreem gevoelige voeten) en je krijgt geen verschil als je geen effen garen gebruikt. Ik vind het zo’n raar gezicht als je bij de ene teen bijvoorbeeld eindigt met een rode teen, maar dat de andere sok daarna dan nog een stukje gele teen krijgt. Als je bij de teen begint, is je begin exact gelijk. Zelfs als je een foutje maakt of de ene sok iets strakker breit dan de andere, zie je daar dan niets van, dat kun je dan bij het boord corrigeren.
  Nou meis, even doorbijten, dan heb je er een heel leuk paar sokken bij, en mag je weer aan iets anders beginnen (en ja, ik kan me voorstellen dat 3 keer hetzelfde patroon de reden is waarom je er even geen zin meer in hebt)

  Beantwoorden

 3. Froukje
  jun 04, 2020 @ 05:06:29

  ik wil ook leren breien want ik heb er echt gevoel voor maar ik kan het niet heeft iemand tips? (:

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: