het water komt

Dat is de titel van een brief die Rutger Bregman aan alle Nederlanders heeft geschreven. Gratis te bestellen via deze link.


Vorige jaar bracht Bregman het boek ‘Alle mensen deugen’ uit. Een pleidooi gestoeld op de jongste inzichten uit de psychologie, biologie en archeologie.
De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens.


Rutger Bregman beschrijft in dit boek de nieuwe inzichten uit de psychologie, economie, biologie en archeologie. Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep van binnen geneigd tot het kwade of het goede? ‘De meeste mensen deugen’ zegt het al: de meeste mensen deugen.

Ok, terug naar ‘Het water komt’, een pamflet over de nabije toekomst. Hierin haalt Rutger Johan van Veen (1893-1959) aan. Deze man was ingenieur van de Deltawerken.

Zijn ongerustheid over mogelijke dijkbreuk werd door niemand geloofd tot in 1953, tijdens storm en springtij, de dijken braken. Een gebied van 129.000 hectare (!) overstroomde. Daarna werd wel de Deltawerken, van Van Veen, gerealiseerd.

Afbeeldingsresultaat voor 1953 overstroming zeeland
Ondertussen stijgt de zeespiegel door. Zelfs als alle landen rondom ons hun beloftes omtrent klimaat nakomen, en het lukt om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken, dan nóg lopen we volgens het KNMI risico op een 2 meter hogere zeespiegel. De Deltawerken kunnen een stijging van 40 cm aan (!). Er zijn ideeën gelanceerd om de zee buiten het land te houden door een paar eilanden voor de kust op te spuiten om de golven te breken. Wanneer het water verder stijgt kunnen we die eilanden aan elkaar verbinden tot een grote ringdijk.

Ik hoop dat er veel ‘Rutgers’ op mogen staan, zodat ook onze kleinkinderen met droge voeten in Nederland kunnen wonen.

(Hoog water in de Waal, zaterdag)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: