even wat kwijt

Chiqo had geen fijne jaarwisseling, dat is zachtjes uitgedrukt. Het arme beestje was aan het hijgen van de stress, hij trilde over zijn hele lijfje. Als ik dat zo zie, dan ben ik meteen vóór een verbod op al het vuurwerk. Maar ik weet ook dat dat niets uithaalt. Zo’n verbod kan immers nooit gehandhaafd worden. Elk jaar weer schrijf ik mijn irritatie over het vuurwerk van mij af. Zoals hier en hier.

Maar alhoewel Chiqo zooo overprikkeld was tijdens oud & nieuw, vanmorgen 2 januari, liep hij toch alweer met me mee door het bos. Nu is Chiqo bijna doof en het her en der geknal hoort hij niet meer. Andere jaren was Chiqo weken van slag ondanks druppels of tabletjes.


Mijn irritatie over vuurwerk heeft niet alleen te maken met bange dieren. Het veroorzaakt een enorme milieuvervuiling: fijnstof in de lucht en zware metalen in de bodem en in het water. Barium, antimoon en strontium zijn schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook koper, dat bij te hoge concentraties giftig is voor het waterleven. Veel vervuiling zien we niet eens, veel ook wel.

Bij het bankje in het Scheenebos had iemand ook vuurwerk afgestoken, maar helaas de troep laten liggen.


Ik snap het echt niet, vuurwerk duurt een second of wat, je zegt ‘Oooh!’ en het is voorbij, behalve die enorme vervuiling welke het geeft, is dat het waard?
En dan heb ik het nog niet eens over alle leed en schade die ontstaat door vuurwerk.

3 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Tijm
  jan 02, 2020 @ 17:35:27

  Helemaal met je eens!
  Ik ben voor een geheel verbod. Zal eerst lastig worden om te handhaven maar na aantal jaren is het normaal om niks af te steken. Ik vind vuurwerk zo niet meer kunnen

  Beantwoorden

 2. anitawillems
  jan 02, 2020 @ 19:50:10

  Van mij mag er echt een verbod komen op vuurwerk afsteken. In ieder geval geen vuurwerk dat door burgers wordt afgestoken. De voorstanders roepen alsof het een verworven recht is. Een traditie die ten koste van alles door moet gaan. Maar ze vergeten dat ondanks alle regels die er zijn over vuurwerk al jaar na jaar worden overtreden. Er wordt meer en langer voorafgaand aan 31 dec. geknald. Er wordt steeds zwaarder vuurwerk afgeschoten. Er wordt meer vernield. Wat is dan nog dat verworven recht?
  En die bezwaren die jij noemt wegen misschien nog wel zwaarder.

  Beantwoorden

 3. Sushy
  jan 04, 2020 @ 14:27:29

  Ik heb ook een hekel aan vuurwerk. Vond het wel leuk om naar te kijken, maar mensen houden zich totaal niet meer aan de regels. Ook de dampen zijn niet fijn. Helemaal voor een vuurwerkverbod! Is makkelijker te handhaven dan de regels die we nu hebben.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: