hondenstreken

Normaal gesproken heb ik Chiqo in het Gorterbos aan de lijn. Dit bosje grenst aan de provinciale Stellingenweg, de N351.
Eén keer liep Chiqo al snuffelend dichter bij de weg dan ik veilig vond vandaar dat ik hem consequent aangelijnd houd daar.

Gisteravond deden we ons rondje door het bos. Waar het pad van de weg afloopt liet ik Chiqo toch maar weer eens los lopen. Maar bij het loslaten liep hij meteen richting de weg, de verkeerde kant op dus. Ik roepen schreeuwen maar Chiqo reageerde totaal niet en liep steeds verder richting de 80-km-weg. Ik rende al schreeuwend achter hem aan. Na een sprintje kon ik hem pakken en aanlijnen. Pfff!


Boos worden op de hond heeft geen zin. Hij was zich van geen kwaad bewust. Ik weet niet waarom hij niet luisterde naar mijn geschreeuw. Ik weet dat hij wat doof is, hij hoort Jan bijvoorbeeld niet meer de oprit op rijden.
Maar wanneer ik hem roep voor een snoepje reageert hij wel. Ook wanneer ik hem roep voor een fotomomentje reageert hij door zijn liefste koppie op te zetten.

Het Scheenebos, waar we dagelijks rond struinen, daar lopen geen enge wegen. Het enige gevaarlijke daar zijn de snelle bejaarden op hun e-bikes. Hier loopt Chiqo dan wel los. Hij rent niet achter wild aan.

Hij houdt mij in de gaten en blijft standaard in mijn buurt.

Wannneer we richting camping lopen moet Chiqo vast. Chiqo kan dan precies zo als gister reageren. Hoe je hard je roept, hij gaat zijn eigen(wijze) kant op, de camping op dus.  Eén keer heeft hij heel sneaky het kattenvoer van een campinggast opgegeten. Poes was niet blij, baas ook niet.
Tjaa…

Maar die actie van Chiqo gisteren, daar was ik echt van geschrokken. Al maar ‘wat als’ zinnetjes in mijn hoofd.
Bij deze weg gebeuren vaker ongelukken. Jaren terug werd de hond van een dorpsgenoot aangereden. Zijn baas rende achter de hond aan en verongelukte.
Wat zou ik doen? Ik kan me zo voorstellen dat ik in blinde paniek achter Chiqo aan zou sprinten. Ok, het is goed afgelopen, laat het los Froukje!

Tijdens het onweer is Chiqo erg, heel erg onrustig. Net als bij vuurwerk trouwens. We merken dat naarmate hij ouder wordt deze fobie verergert. Hij gaat dan blaffen, piepen, hijgen en loopt onrustig rond met de staart tussen de pootjes. Het enige wat helpt is hem liefdevol gerust te stellen. Dus heeft Chiqo twee nachten naast Jan, op de grond naast het bed gelegen. Het traplopen was even spannend wat Chiqo is wat stram. Door achter hem te lopen kwam hij zonder kleerscheuren boven. Ik had zo mijn oplossing voor het onweer: oorkappen en zonnebril…


Het waren heftige nachten met dat onweer en die harde wind. Hier in Oldeholtpade weinig schade. Wel wat grote takken van de boom gebroken, zoals hier te zien.

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. anja
  jun 07, 2019 @ 14:59:48

  De volgende keer dus juist hem lokken met snoepjes! Achter je hond aanhollen drijft hem er alleen maar toe dat hij denkt dat je een leuk spelletje met hem doet en hij nog harder gaat hollen. En voor de pup-eigenaren die mee lezen: leer je hond op commando te gaan liggen op afstand van jou. Dat doe je door op een afstandje van je hond te gaan staan en hem dan van afstand het commando geeft dat jij gebruikt om de bont te laten liggen. Een heel krachtig commando is “down”. Verbeeldt je alsof je hond bijna oversteekt, vlak voor een vrachtwagen. Als je hond dat als pup leert kun je later hiermee zijn/haar leven redden, want hij/zij herkent jou stem vol angst en weet: ik moet nu onmiddellijk gaan liggen!

  Beantwoorden

 2. anja
  jun 07, 2019 @ 19:38:57

  Heerlijk, die autocorrect! Er moet natuurlijk staan: …het commando te geven dat jij gebruikt om de HOND te laten liggen.

  Beantwoorden

  • Froukje
   jun 08, 2019 @ 08:18:45

   Hallo Anja, (ik snapte het wel hoor) Heel erg bedankt voor je reactie op mijn weblog. Ik kan hier wel wat mee, ondanks dat onze kwibus al 14 jaar is. Voor snoepjes doe hij alles, standaard meenemen dus! Wie weet lukt het me ook om het commando ‘down’ en in te krijgen.

   Beantwoorden

   • anja
    jun 08, 2019 @ 09:34:44

    Voortaan altijd je snoepjes meenemen, haha! Ik twijfelde nog of ik wel zou reageren, ik vind zo’n reactie al gauw bet-weterig overkomen, maar het gaat hier letterlijk om levens, en als ik met zo’n reactie 1 hond het leven zou kunnen redden, is het dat zeker waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: