tja…

Een aantal dagen terug liepen wij, hond en ik, zo ons dagelijkse rondje. Voor het hek van het bos stonden drie vrouwen. Toen ik dichter bij kwam zag ik dat ze in een driehoek  stonden met de ogen dicht. Chiqo was inmiddels al om de drie heen gelopen en stond achter het hek op me te wachten. Ik deed ook een poging om stilletjes om de dames heen te lopen. Ik wilde ze niet storen. Eén van de vrouwen deed wel even haar ogen open en glimlachte naar me. Natuurlijk hadden alle drie ons wel gehoord, het ritstelt nogal wanneer je in het bos loopt. Maar waarom gaan ze dan ook midden in de doorgang staan van het bos? Waarschijnlijk voelde die plek het beste aan of zo.

Eén van de dames had een hesje aan met Mind Ful Walk. Zou deze vrouw bang zijn dat haar twee deelnemers anders vergeten waar het om gaat bij deze wandeling? Van mij mag iedereen overal mediteren of een bodyscan doen, echt, maar met zo’n bedrukt blauw hesje… Voor €695 en drie dagdelen mag je zo’n hesje aan en je ‘mind ful walk coach’ noemen. En dan mag jij met je deelnemers voor het hek gaan staan met de ogen dicht. (Voor €75 per uur per deelnemer.)

Het woord coach wekt, net als dat hesje trouwens, veel kriebels bij mij op.
Tegenwoordig zijn de lifecoach en de personalcoach erg populair. Er is ook een wildgroei aan allerlei cursussen: Een paar uurtjes investeren en heel wat euro’s lichter en je mag jezelf dan coach noemen. Maar je hóeft niet eens een cursus te volgen, iedereen mag een bordje naast de voordeur hangen met coach.

Begrijp me goed (I), ik bent vóór wandelen en helemaal als je dit met volledige aandacht doet, prima! Ik weet hoe goed wandelen is voor mijn fysieke en mentale herstel. Maar daar heb ik geen coach voor nodig en helemaal niet á €75,– per uur. En begrijp me goed (II), er zijn ook goede coaches die gewoon gestudeerd hebben en een stukje meelopen op het levenspad van de medemens.

Mijn bezorgdheid is juist dat mensen die kwetsbaar zijn en zoekende aankloppen bij zo’n coach die hen dan een rozentuin belooft. Mensen geven al hun vertrouwen & euro’s in handen van degene. Denkend dat daarmee hun leven louter gelukkig, blijmoedig en happy zal worden.

Helaas, dit is de Aarde. Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met verdriet, ziektes en andere lastige dingen, that’s live. Narigheid overkomt ons nu eenmaal, soms gewoon als domme pech. Er is geen methodiek of coach die dit ongedaan kan maken, helaas.
Als we in ons leven louter en alleen gelukkig konden zijn dan heette het hier wel de Hemel.

Blik op het Oostelijk halfrond met India (midden), het Arabisch Schiereiland (Saoedi-Arabië) en Afrika (links), Europa (linksboven), de Indische Oceaan (onder), Australië (rechtsonder) en Azië (boven en rechts).(foto: nasa)
Ik ben over de helft van mijn leven en geloof me, het leven is niet maakbaar.
Het leven overkomt je echter ook niet. Het zit er ergens tussenin.

De taak die we onszelf moeten stellen is niet
om onszelf veilig te voelen, maar om onzekerheid te verdragen.
Amen.
(E. Fromm)

 

2 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Tijm
  feb 12, 2019 @ 04:04:24

  Prachtig stuk!!! Ben ik het zo mee eens!!!! Maak me zorgen om de wildgroei van ‘ coaches’ die geen gedegen opleiding hebben afgerond. En idd vaak mensen naar zicht toe trekken die kwetsbaar zijn. Ik ken voorbeelden van zulke coaches die pretenderen je leven op orde te leren krijgen, maar zelf dit niet te kunnen. Veel mooie woorden maar dit zelf niet vertalen in hun daden.

  Beantwoorden

 2. Ank
  feb 13, 2019 @ 10:33:30

  Die mensen zijn ook zoekende, hoop dat zij al zoekende uitkomen bij Jezus Christus, onze God, onze Beschermer. En het goede en het kwade van elkaar kunnen scheiden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: