dubben

Sinds 2016 ben ik student, ik studeer aan de Hanzehogeschool te Groningen. Opleiding: Ervaringsdeskundige in de Zorg (EDZ).  Daarnaast loop ik stage op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis.

Je kunt een Ervaringsdeskundige zien als een Psychiatrisch Hulpverlener. Een Ervaringsdeskundige is iemand die zelf ervaring heeft of heeft gehad als patiënt in de GGZ . Hij (m/v) weet als geen ander wat het is om psychische problemen te hebben en heeft zodoende ervaring opgedaan tijdens zijn herstelproces. Vanuit deze ervaring kan hij voor anderen in vergelijkbare situaties iets betekenen. Dit door zijn eigen ervaring in te zetten om anderen te helpen.

Ik vind Ervaringsdeskundige een ongelukkige naam. Immers ieder heeft op zijn eigen unieke wijze ervaring. De één heeft verstand van vuurwerk en de ander is misschien wel ervaringsdeskundig dyslecticus. Het vak EDZ wordt omschreven als:  wanneer je te dealen hebt met een psychische kwetsbaarheid dat je dán ‘ervaringkennis’ opdoet en er een HBO opleiding voor nodig is om je ‘déskundig’ te maken. Maar ik merk dat in de media te pas en te onpas met de term Ervaringsdeskundige (op wat voor gebied dan ook) wordt gebruikt.

Op school leren we volop tools om cliënten te begeleiden, methodieken zoals co-actief coachen en motiverende gespreksvoering. Maar ook sociologie, ontwikkelingspsychologie, ethiek, groepsdynamica en conflicthantering om zo maar wat vakken te noemen. Een deel van de opleiding gaat over persoonlijke groei. We reflecteren wat af op onszelf!

Zo hadden we afgelopen periode het vak Photovoice. Dit is een methodiek waarin stigma en taboe centraal staan. Het is een manier om uiting te geven aan die dingen die moeilijk bespreekbaar zijn. Die thema’s maak je door middel van foto’s en tekst zichtbaar en bespreekbaar. Met alle studenten van de opleiding hebben we een tentoonstelling gemaakt met foto’s waarin onze eigen moeilijke periodes centraal stonden.

Ik heb er voor gekozen om in mijn producten te laten zien wat het voor mij betekend om last te hebben van depressieve gevoelens. Ik heb, zolang ik me kan herinneren, te maken met extreem wisselende stemmingen. Dit heeft een naam: bipolaire stoornis of ook wel manisch depressiviteit genoemd. Ikzelf heb vooral last van de depressieve episodes  in mijn leven, voor mijn omgeving zijn de hypomane episodes misschien nog wel lastiger.

Deze blog heet dubben, dat doe ik namelijk. Publiceer ik dit wel of niet. Toch denk ik, dat juist nu, het goed is om toch open te zijn. Immers meer openheid over psychische kwetsbaarheden werkt stigma (vooroordeel) verlagend!

Dus bij deze mijn Photovoice:

De tekst is wat klein, er staat: Depressie raakt mijn hele wezen, die eenzaamheid: als van een kil en donker bos. Die onrust: achter elke boom schuilt gevaar.
Op on-gezette tijden raakte raak ik depressief. Het voelt zo ontzettend naar! Zoals ik dus verwoord. Je hele zíjn is anders. Een gevoel van eenzaamheid en onrust voeren beide de boventoon.

De volgende afbeeldingen  hebben ook een plaatsje in de expositie.

Ik wandel veel, ongeacht de stemming. En Chiqo gaat mee. Wanneer het niet goed gaat met mij dan sta ik in een overleef-stand. Eigenlijk probeer ik vrouw-moedig de nare gevoelens maar te verdragen. Ik weet immers dat wanneer ik knok dat ik dan verder weg zak. Net als drijfzand. Hoe meer je vecht en worstelt hoe dieper je zakt.

Dit zijn de drie afbeeldingen die ik heb gemaakt voor het vak Photovoice.
Ik geef toe, ik laat liever de leukere dingen van het leven zien. Ik wil liever niet worden herinnerd aan de periodes dat het slecht met me gaat. Ik verstop het liever.
Pfff… lastig!

De eersten om je te helpen opstaan zijn degene die weten hoe het is om te vallen

Advertenties

8 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Anita
  jan 19, 2018 @ 12:52:47

  Ik wil je niet missen, kijk altijd uit naar wat je te melden hebt. Van sok tot muziek en vergeet niet de prachtige foto’s.
  Doei doei hou je haaks.
  Groet Anita

  Beantwoorden

 2. anja
  jan 19, 2018 @ 18:09:00

  Ik ben blij voor je dat je zelf erkent en herkent dat je depressieve gevoelens hebt.
  Want als je zelf dit niet ziet, zink je in een heel diep dal, zonder kans daar ooit weer uit te komen. Ik vind het moedig van je, dat je dit hier deelt, en ben er “blij” mee omdat er helaas nog altijd een enorm taboe op zit.
  Veel positiviteit gewenst, en ik blijf je volgen, want ik lees altijd met plezier al je teksten en geniet van de mooie foto’s die je maakt.

  Beantwoorden

 3. Lize
  jan 20, 2018 @ 05:06:05

  Knap dat je dat hier durft te delen. Zo’n een opleiding tot ervaringsdeskundige in de zorg lijkt mij ook wel erg interessant.

  Beantwoorden

 4. Joke
  jan 20, 2018 @ 08:02:21

  Wat een prachtig verhaal. Zo dapper.
  Zo maar naast de blije, inspirerende blogjes over breien.
  Ik kijk altijd uit naar jouw verhalen.
  Ga er mee door.

  Beantwoorden

 5. Martine
  jan 20, 2018 @ 15:32:41

  Waw, moedig van je dat je dit hier neerschrijft! Petje af…

  Beantwoorden

 6. Jeannette
  jan 20, 2018 @ 17:22:01

  ik vind het tòp, wat en hoe je deze post schrijft .. (en voor meer mensen heel herkenbaar, en dáármee tot steun ..)
  En ik vind het passen in jouw open en fijne manier van communiceren, helder en inspirerend. Zowel over leuke, als lastige ervaringen ..
  Daarom blijf ik jouw blog al vele jaren met veel plezier volgen.
  Heel veel goeds!

  Beantwoorden

 7. stella
  jan 21, 2018 @ 08:53:59

  ook ik sluit me aan in de rij van ieder die je een topper vindt en dit durft te delen
  ga lekker voorwaarts, je betekend veel voor anderen!
  warme groet,

  Beantwoorden

 8. marjolein
  jan 27, 2018 @ 19:26:33

  hoi hoi,

  top dat je bezig bent met de opleiding tot ervaringsdeskundige!! zelf heb ik een opleiding in 2015 afgerond hiervoor. en de discussie werd bij ons ook gevoerd en wij kwamen toen erbij uit dat een ieder deskundig is over zijn of haar eigen stukje maar dat een opleiding je kan helpen om er ook mee te werken dus dat wij ervaringswerkers zijn. Misschien komen we elkaar nog eens tegen op de dag van de ervaringsdeskundige.
  Groetjes

  marjolein

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: