regenboogsokken

Mijn work in progress: één sok is klaar, nog één te gaan. Het garen is echt prachtig, zooo zacht! Het is garen van Biscotte Yarns. Handgeverfd, ja serieus! En maar liefst 85% merino wol.

De regenboog, de naam zegt het al ‘regen’-boog. Doordat het zonlicht weerkaatst en breekt op de regendruppels wordt vanuit het witte licht het hele kleur spectrum zichtbaar. Er zijn hele formules geschreven over dit verschijnsel. Zo kun je de brekingswet van Snellius hier op los laten. Een natuurkundig verhaal.

In de bijbel staat de regenboog voor de belofte. Het verwijst naar de zondvloed, de overstroming van de hele aarde. De hoofdrol in dit drama speelde Noach met zijn ark. De regenboog staat voor de belofte van God aan de mensheid om nooit meer zo’n zondvloed te laten komen. In andere religies komen verhalen over zulke enorme overstromingen ook voor.
In China ziens ze de regenboog als verbond tussen yin en yang. Bij de Indianen ziet men de regenboog als zijnde een draak die zijn dorst lest in zee.
Binnen de Ierse traditie zouden er aan het begin en het eind van de regenboog potten met goud staan. Helaas lukt het de gewone sterveling niet om deze te kunnen pakken. De potten worden namelijk erg goed bewaakt door Leprechaun, een kabouter met een groen pakje aan en een rode baard.
Tegenwoordig zie je de regenboogvlag overal wapperen. Deze vlag wordt onder andere gebruikt door vredesbewegingen en sinds de jaren zeventig ook door de homobeweging. Maar al in de zestiende eeuw werd de regenboogvlag gebruikt in de Boerenoorlog. Deze Duitse oorlog werd gevoerd door de theoloog Thomas Muntzer die met de vlag verwees naar Gods heerlijkheid, eenheid en vrede.

Ik houd gewoon erg van kleuren, alle kleuren!
Maar vooral de intense kleuren van de regenboog. Het is dan ook zo leuk om met dit verloop-garen te breien! Die tweede sok komt dus ook wel af!

 

2 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Anita
  sep 30, 2017 @ 11:03:33

  Prachtig garen en wat een leuke uitleg over de regenboog.
  Dank groet Anita🤓👋

  Beantwoorden

 2. heida jan
  okt 02, 2017 @ 18:51:43

  ik had het niet beter kunnen uitleggen!!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: