volle maan en zomerzonnewende

Vandaag is het volle maan. En wel om 13.03 uur. De maan van de kortste nacht. Immers deze volle maan valt veelal samen met de zomerzonnewende. Het punt in het jaar waarna de dagen weer langzaamaan korter worden.

Ook wordt deze volle maan wel plantmaan genoemd; de planten zijn geplant en hebben hun bestemming bereikt, de planten moeten nog verder vol-groeien en rijpen. Je kunt verder niets doen, alleen het onkruid wieden, zodat de planten kunnen groeien. Sommigen noemen deze maan, de maan van de bliksem.

De tijd ‘vliegt’ voor mijn gevoel. Morgen alweer de langste dag.
Litha, het jaarfeest, wordt ook wel midzomer genoemd. Rare benaming eigenlijk want de zomer begint dan. De dagen zullen weer korter worden. Tot Yule. (21-12)
Vuur was tijdens het midzomer feest erg belangrijk. Zo worden sinds heel vroeger met midzomer vuren ontstoken om de zon te eren. Ook werden kruiden in het vuur gegooid voor geluk en om boze geesten af te weren. De as van het vuur werd mee naar huis genomen om te beschermen tegen onweer en bliksem en om zich te verzekeren van harmonie in het huwelijks leven. Morgen maak ik ook een vuurtje. En het as…dat leg ik in ons huis.
Hieronder een foto van ’t vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) die onze voortuin opfleurt.

Have a blessed Litha and lots of happiness and love! May the light shine always in your way!

And…keep calm and knit on!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: