cold sheep

In eerdere blogjes liet ik de term ‘cold sheep’ als eens vallen. Het betekent: de uitdaging om een bepaalde tijd geen garen meer te kopen. Gewoon omdat je genoeg ‘stash’ (voorraad) hebt. De uitdrukking komt van ‘cold-turkey’ een term die gebruikt wordt bij afkicken van drugs.
Nu mag moet ik toegeven, ik heb een behoorlijke voorraad garen. Van lace tot sokkengaren, van ongeverfd garen tot merino-wol. Echt, ik mag de komende 10 jaar wel het dubbele uren in een etmaal hebben om het op te breien. (En een dubbele hoeveelheid energie erbij natuurlijk).
fc27a5147491bc41a8a2ac14deeced77Maar niet alleen mijn stash is behoorlijk, en dat is licht uitgedrukt. Ook mijn huis is gevuld met een grote hoeveelheid spullen. Mijn kledingkast idem. Och, als ik me vergelijk met anderen in dezelfde omstandigheden valt het met mijn kledingkast nog wel mee hoor. Ik heb welgeteld 10 paar schoenen. Dat vind ik best wel veel maar de meeste vrouwen in mijn omgeving hebben er toch echt meer. En mijn kleren: het overgrote deel komt uit de kringloopwinkel. De meeste bij mijn favoriete kringloopwinkel in Wolvega. Maar, zo bedacht ik, wanneer ik genoeg heb, genoeg garen, kleding en spullen, waarom niet een jaar (of langer) op ‘cold sheep’ en ook geen nieuwe spullen of ‘nieuwe’ kleding te kopen.
kringloop nieuw Ik las een artikel in de flow, een tijdje terug alweer, over een Amerikaans stel dat ook minder wilde. Eerst gingen ze kleiner wone...n, minder spullen en ook geen behoefte om meer spullen te kopen, immers ze woonden kleiner. Daarna was de vervolgstap dat ze in een soort van woonwagen gingen wonen. Nog goedkoper en nog minder spullen. Nog minder te hoeven werken omdat leven goedkoper was geworden. Zij had/heeft(?) een blog waarop ze elke ochtend een foto van haar koffiekopje laat zien met de meest mooie achtergronden. Immers, ze wonen nu ‘flexibel’. Simpeler en soberder. En het enige wat het hun bracht was meer geluk & meer rust.

Wat soberder leven, ja dat lijkt me ook wel wat. Niet dat ik nu meteen mijn huis en inboedel ga verkopen en in een woonwagen rond ga trekken. tumblr_ly2ligHIxP1r1nydzo1_500Alhoewel?
Ook al heeft het m’n interesse, ik gooi het roer niet meteen helemaal om. Wel ben ik met consuminderen.
Zo zei mijn Oma altijd  over ‘uitverkoop’: “als je het niet echt nodig hebt is het nog steeds te duur”.
En ook een uitspraak die ze zo nu en dan liet vallen: “Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed behalve te-vreden!”
En juist het laatste woord is in dit blogje het belangrijkst. Tevreden! Genoeg van alles hebben en tevreden ermee zijn. Dus ook niet ‘te’ extreme bezuinigingen maar gewoon niet meer, meer, meer willen. Eerst kijken wat je al hebt, is het echt nodig? Ja, het lijkt op een blogje van mijn zus dat ze in april 2012 schreef. ‘Hebbe hebbe hebbe’. Blijkbaar speelt het item nu voor mij. 8d378451e7e6a3182bd6da025dd831f3_1397288048
Dus even geen spullen kopen, geen garen en kleding. Dat is misschien al uitdaging genoeg.
Maar ook: Opruimen en overtollige ballast naar de kringloop. Ook in het dagelijkse leven. Het levert rust op, echt!
Deze regel uit het liedje ‘een Spaanse moslim groet zijn God’ van Acda en de Munnik:
‘Je hoeft niet elke keer met elk circus mee’ komt vaak in mij op. Wanneer ik enthousiast weer aan iets nieuws wil beginnen.
Het is goed zo, Froukje, je hebt genoeg, genoeg spullen, genoeg hobby’s en genoeg uitjes. Het enige wat me te doen staat is ervan te genieten. Genieten van ’t leven op zich.
_DSC0132De geniet momenten uit mijn leven zijn de niet-materialistische momenten. Ze kosten geen geld. Lopen met hond Chiqo in de natuur, de dag doorspreken met m’n lief, kinderen die thuis komen en wijntjes* drinken met elkaar, Jiske-poes die luid spinnend op schoot wil liggen, bij elkaar komen van de breibende, of muziek maken met de capo’s.
Collect moments not things!
In 2015 ga ik verder met consuminderen, beter nog: Cold Sheep! Zowel voor garen, kleding als spullen. Wordt vervolgd!
* wijn kost natuurlijk wel wat, maar die rode wijn van de Hema a 2,75 is heerlijk en zelfs het pak wijn (1,5l) van 2.99 van Lidl is ook lekker! Gewoon testen!

6 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Martine
  nov 28, 2014 @ 17:16:30

  Wat een leuk en herkenbaar stukje 🙂 ik consuminder ook 😉 maar oh die wol voorraad en mijn huis is echt te vol. Misschien goed om ook eens die uitdaging aan te gaan. En dan in februari in Zwolle op de handwerkbeurs geen geld mee 😉 In ieder geval inspirerend ik volg het graag 🙂

  Beantwoorden

 2. gea
  nov 28, 2014 @ 19:59:05

  mijn idee,
  heel herkenbaar

  Beantwoorden

 3. hannahsknits
  nov 29, 2014 @ 06:00:07

  Mooi geschreven Froukje!

  Beantwoorden

 4. ria
  nov 29, 2014 @ 12:16:02

  Heb net mijn voorraad gesorteerd en lees jouw verhaal. Goed idee, ik doe met je mee!

  Beantwoorden

 5. Tijm
  nov 30, 2014 @ 17:19:39

  Goed zeg!!!

  Beantwoorden

 6. Trackback: de herfst komt zoals het hoort | froukje's weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: