koffie-ambassadeur

Vandaag een dagje naar Amersfoort. Met de trein dus zomaar 136 minuten ukt! (Uninterrupted knitting time) terwijl Nederland, vanmorgen, wit bevroren aan mij voorbij trok.2014-11-21 08.29.39Ik had een training voor koffie-ambassadeur. Dit gedoceerd door Paul Custers. Even uitleggen. Eh…even… Ik zal een poging wagen.
In de zomer kwam ik op de internet site van een stichting die me erg aansprak. Samen Sterk Zonder Stigma. SSZS is sinds 2011 bezig om de iets te doen tegen het stigma wat aan mensen met een psychische aandoening kleeft.
Doel dat iedereen (klein, groot, met of zonder ziekte) serieus genomen wordt dus dat ook mensen met een psychische kwetsbaarheid worden gerespecteerd als mens en niet worden beoordeeld op hun ziekte. Zonder stigma ofwel vooroordeel.19b3946cb8ffa9e33234e42e2883b169
Ook ik heb helaas te maken met stigmatisering vanwege een psychische aandoening. Ik was en ben nog steeds verbaast over de vooroordelen die mensen hebben als het om ‘psychische problematiek’ gaat.
Let wel, ieder mens heeft vooroordelen, ook ik! Dat is menselijk.
Maar ik ben van mening dat er heel wat te behalen valt wat betreft voorlichting op het gebied van psychische ziektes. Een kwart van de bevolking in Nederland heeft op dit moment te maken met een psychische aandoening. Dat is veel, terwijl er nog zo’n taboe en onduidelijkheid over bestaat. Het is een feit dat wanneer psychische problematiek beter bespreekbaar wordt op de werkvloer het ziekteverzuim naar beneden gaat. Om maar een zijstraat te noemen. Al eerder plaatste ik een berichtje over dit onderwerp. Hier.
logo4Ik heb dus contact gezocht met SSZS en werd uitgenodigd voor een introductiedag voor ambassadeurs van de stichting in oktober. Toen maakte ik kennis met de stichting en zij met mij. En mocht ik ‘door’ voor de training koffie-ambassadeur. Wat vandaag werd gegeven. De stichting werkt onder andere met werkambassadeurs, presentatieambassadeurs en dus koffie-ambassadeurs. Deze mensen hebben allemaal ervaring met stigmatisering door psychische problematiek. Het zijn weldenkende mensen en die normaal in de maatschappij functioneren. Deze ambassadeurs geven op de werkvloer openheid over deze problematiek of geven lezingen op symposia. Doel van koffie-ambassadeurs is het interviewen van aansprekende invloedrijke Nederlanders en hierdoor een netwerk creëren. Afijn, alles hierover op hun website.
Ik had een inspirerende dag samen met 7 andere. Een groot aantal had ik al ontmoet op de introductiedag. Binnenkort mag ik dus op koffiegesprek.
Begin van de avond was ik weer thuis. Verrassing bij thuiskomst, mijn kinderen waren allemaal thuis en schoondochter Julia had lekker gekookt. Heerlijk thuiskomen! Verwend met een wijntje kon ik mijn verhaal doen over deze dag!

2014-11-21 21.03.24

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: