meet the wolfpack

Op facebook werd de pagina van VMDB dit filmpje gelinkt. Geweldig, gemaakt in opdracht van de anti-stigma campagne in Engeland. Time to change. Hier in Nederland timmert Samen Sterk Tegen Stigma ook behoorlijk aan de weg. Zo waren er al SIRE filmpjes te zien waarin een hulplijn voor mensen ZONDER psychische ziekte werd gepromoot.

Het blijft raar dat wanneer je je been breekt of een lichamelijke ziekte krijgt je omgeving je wel vraagt hoe het gaat. Wanneer je aangeeft dat het op psychisch gebied ligt het opeens stil blijft. Ik denk ook dat veel mensen geen idee hebben hoe het is om psychisch in onbalans te zijn. Waarom bepaalde dingen dan soms wel lukken en andere dingen dan weer niet. En daar dan vervolgens weer een oordeel over hebben. Of er daarom ook maar niet op te reageren.
Pijn van een hernia is makkelijker te begrijpen voor omgeving. Maar dat je hoofd niet wil, “hoezo het hoofd wil even niet…”
Bijvoorbeeld dat er een concentratieprobleem is ten tijde van psychische onbalans, dan zegt de omgeving: Ach we vergeten allemaal wel eens wat.
Ik denk ook dat een omgeving die met deze problematiek niet of weinig mee gedeald heeft zich totaal niet kan voorstellen wat voor impact psychische aandoening heeft. Welke dan ook.
Dat is al net zo al wanneer iemand met een depressie dat aangeeft en de omgeving zegt: Ach we zijn allemaal wel eens depri.
Of tegen iemand met een vermoeidheidssyndroom zeggen: Ach we zijn allemaal wel eens moe. Of iemand met hoogtevrees op een hoge brug zetten en zeggen: Ach we zijn allemaal wel eens een beetje bang.
Bagatelliseren en geen idee hebben hoe het werkelijk is.

Ik maak me sterk tegen dit stigma dus deel ik dit filmpje.

3 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. jesse
  jun 15, 2014 @ 08:31:03

  De spijker op de kop Froukje…x…

  Beantwoorden

 2. Tijm
  jun 15, 2014 @ 10:50:11

  Top!!!

  Beantwoorden

 3. Trackback: koffie-ambassadeur | froukjes weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: